ZABRINUTOST

NEPOZNATE OSOBE VREBAJU DJECU U VIROVITICI? Policija istražuje više navodnih slučajeva: 'Crvenokosa djevojka ispitivala djecu ispred škole'

 
Ilustracija
 Jure Miskovic / Ilustracija / CROPIX

U samo mjesec dana na području Virovitice dogodilo se nekoliko neobičnih slučajeva vrebanja djece na cesti koja su kod roditelja koja pohađaju osnovnu školu upalila „alarme“ za uzbunu.

Kako za ICV otkrivaju sami roditelji, njihova djeca našla su se kao meta neznanaca koja su ih zaustavila na putu kući iz škole, ponudila im prijevoz kući, a u jednom slučaju i pokucali na vrata i ispitivali dok su bili sami kod kuće.

Prvi slučaj o kojem govore dogodio se kada je učenika nižih razreda jedne osnovne škole zaustavio muškarac u crvenom automobilu. Dječak se vraćao kući iz škole, pozdravio se s prijateljem i nastavio sam kući. Crveni automobil bio je parkiran na raskrižju i kad se dječak približio, muškarac je otvorio vrata i ponudio mu prijevoz kući, iako ga dječak nije poznavao. Muškarcu je tada zazvonio mobitel pa je uplašeni dječak pobjegao kući, koja se nalazila u blizini, piše portal Informativni centar Virovitica.

Par dana kasnije, u istom dijelu grada, tzv. Kraševom naselju, prijatelj prvog dječaka bio je sam kod kuće, nakon nastave. Netko mu je pozvonio na vrata. Muški glas ispitivao je gdje su mu roditelji, što rade, gdje rade i kada se vraćaju kući, a uplašeni dječak odgovarao je da ne zna. Odmah je nazvao majku koja je bila na poslu pa je po njega došla prva susjeda koja je bila kod kuće.

- Kao roditelj sam zabrinuta jer je riječ o nizu sumnjivih događanja i nije mi svejedno. Nadam se da će policija pomoći rasvijetliti slučaj - kaže majka dječaka.

Treći slučaj dogodio se isti tjedan, prošlog petka. Dječak i djevojčica, učenici nižih razreda, ispred škole čekali su roditelje da dođu po njih nakon nastave.

- Prišla im je mlađa ženska osoba koju nisu poznavali. Prvo se obratila dječaku. Ispitivala je djecu gdje su im roditelji i što rade. Djeca su se uplašila jer je ne poznaju i bilo im je čudno što ih ispituje. Pobjegla su na parkiralište i sakrili se u grmlje. Žena je krenula za njima, a kada ih nije našla, krenula je u potragu po susjednim dvorištima. Djecu su u međuvremenu vidjele čistačice koje su ih odmah uvele u školu - kaže majka djevojčice koja ističe kako djeca već neko vrijeme pričaju o sumnjivim događanjima.

Smatra da pritom ne treba dizati paniku, pogotovo među djecom čija je mašta i inače bogata, no da treba s djecom otvoreno razgovarati te upozoriti i druge roditelje kao i vidjeti s nadležnima o čemu je točno riječ.

- Da ta gospođa nije išla za njima na parkiralište i tražila ih po dvorištima, ne bih tako reagirala, pomislila bih da je jednostavno usamljena i da samo želi razgovarati. Ovako, prijavila sam slučaj policiji samo zato jer se svašta priča i želimo znati o čemu je točno riječ - kaže sugovornica. Ženu je opisala kao mlađu osobu, do trideset godina, žarke crvene kose, koja je bila odjevena u modernu odjeću i ni po čemu se nije isticala od drugih žena i muškaraca koji svaki dan dočekuju ili prate svoju djecu u školu, kaže.

Pohvalila je napore škole. Kaže da je baš taj dan, u petak, njezina djevojčica slušala predavanje o tome što učiniti u takvim slučajevima, kada im priđu neznanci. No, panika je u konkretnom slučaju bila jača od savjeta.

- Kći mi je kasnije rekla da je znala da treba pobjeći natrag u školu, ali da se jednostavno previše uplašila pa je pobjegla na parkiralište - kaže sugovornica. I drugi roditelji kažu kako im nije svejedno zbog „priča po gradu“.

- Ne želimo stvarati paniku, nego se kao roditelji želimo osjećati sigurno i želimo neke odgovore - poručuju roditelji koji ističu kako će ovih dana biti na posebnom oprezu.

Policija je upoznata sa slučajevima što je potvrdio i načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević koji kaže kako je policija unatrag mjesec dana pojačala mjere sigurnosti na području oko škola, ali i drugim mjestima na kojima su djeca imala susrete s nepoznatim osobama. Razloga za paniku nema, tvrde u policiji, ali nužno je biti na oprezu.

- U kontaktu smo sa školom i roditeljima, shvatili smo ovaj problem vrlo ozbiljno - kaže načelnik Knežević.

Policija raspolaže s informacijama od strane roditelja i djece. Budući da su do sad svjedoci bila uglavnom djeca, najpotpuniji opis jedne od sumnjivih osoba dala je upravo majka djevojčice u petak, koja je vidjela mlađu ženu crvene kose.

Policija traži ženu, muškarca i automobil crvene boje te analizira sve raspoložive informacije kako bi, kaže, roditelji bili što sigurniji i kako bi razlučili stvarnu prijetnju od možda niza nepovezanih događaja. Pritom ne umanjuju važnost svake prijave.

- Pozivamo sve roditelje i građane na suradnju, da nam odmah jave ovakve i slične slučajeve. Djeca su najranjivija skupina, oni najviše trebaju našu zaštitu i zato ove slučajeve uvijek ozbiljno istražujemo - poručio je S. Knežević.

Policija ne isključuje mogućnost da je riječ o tzv. “ispitivanju” terena za neko drugo kazneno djelo. Iz iskustva poručuju kako se građanima, uz prave komunalne službe, na vratima pojavljuju i različite osobe koje se lažno predstavljaju, a s ciljem kako bi saznali važne informacije o tome kada je netko kod kuće, tko živi sam, kada je kuća prazna. Mnoge provale dogode se upravo tijekom radnog vremena, kada nikoga nema kod kuće, a tom je činu prethodila višetjedna analiza terena i navika građana na tom području, kažu u policiji.

Ujedno, policija je pozvala roditelje da apeliraju na djecu da na društvenim mrežama ne objavljuju kuda se kreću i kamo idu, jer su među “prijateljima” na tim mrežama često i starije osobe koje koriste lažne profile kako bi se zbližili sa svojim žrtvama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:17