BUKTINJA U BERISLAVIĆEVOJ

Neslužbeno doznajemo uzrok požara u centru Zagreba: ‘Primijećena je neobična pojava‘

Vatrogasci su pri gašenju uočili iskrenje na mreži žica javne rasvjete koje se nalaze oko zgrade

Požar u Berislavićevoj

 Cropix/

Pražnjenje elektriciteta iz mreže javne rasvjete potencijalno je najizgledniji uzrok požara koji je u ponedjeljak navečer izbio u krovištu zgrade u Berislavićevoj ulici u centru Zagreba.

Premda policijski očevid još uvijek traje, kako neslužbeno doznajemo, tijekom gašenja požara vatrogasci su primijetili u najmanju ruku neobičnu te potencijalno vrlo opasnu pojavu. Naime, oluci na zgradi koju su gasili bili su naelektrizirani, zbog čega su morali biti jako oprezni pri gašenju kako netko ne bi stradao od udara struje.

Od ZET-a je zatraženo isključivanje struje iz naponske mreže za tramvaj, a isto je zatraženo i od gradske Elektre da učini s mrežom javne rasvjete.

Vatrogasci su, naime, pri gašenju uočili iskrenje na mreži žica javne rasvjete koje se nalaze oko zgrade. Riječ je o žicama koje se protežu s krova na krov zgrada te strujom snabdijevaju ulične lampe koje se nalaze između zgrada i osvjetljavaju ulice.

Tek nakon što je Elektra isključila sporni dio mreže, iskrenje je prestalo. Međutim sat vremena kasnije, iza ponoći, kada je požar već bio lokaliziran, ponovno je primijećeno iskrenje, ovoga puta na drugoj strani iste zgrade. Zbog toga je ponovno pozvana Elektra kako bi isključila i taj dio mreže.

O požaru se ranije danas kratko oglasila i policija.

- Jučer, 18. srpnja oko 22 sati, u Centru, na raskrižju Berislavićeve ulice i Trga Nikole Zrinskog iz za sada neutvrđenog razloga izbio je požar krovišta dviju zgrada, kojom prilikom je oštećeno oko 1500 kvadrata krovišta. Požar su ugasili vatrogasci, a ozlijeđenih osoba nije bilo. Zbog požara, tramvajski promet bio je obustavljen od 22.12 do 04.33 sati, dok je Berislavićeva ulica od Gajeve do Trga Nikole Zrinskog zatvorena za cestovni promet sinoć od 22.03 sati. Slijedi očevid, poručili su iz policije.

image

Posljedice sinoćnjeg požara u Berislavićevoj 2

Damjan Tadic/Cropix
image

Požar u centru Zagreba

Ranko Suvar/Cropix

Zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Merćep za HRT je opisao što se sinoć događalo. Potvrdio je i da se oko pet sati u potkrovlju pojavio manji plamen.

- Pojava manjeg plamena kod raščišćavanja je standardni slučaj kod ovako starih zgrada. Budući da ima greda i trstike, mogu se pojaviti jezgre požara. Rasplamsavanje se dogodilo oko 5 sati, a imali smo jedno i oko 1.30 do 2, koje je čak probilo i u jedan stan, kazao je Miroslav Merćep. Dodao je kako očekuju da će s raščišćavanjem i svim završiti u poslijepodnevnim satima.

Izvijestio je da postoji mogućnost od sekundarnih šteta u stanovima odmah ispod krovišta, s obzirom na količinu vode koja je potrošena za gašenje. Međutim tu štetu mogu povećati zaostali požari u trstici, od kojih se jedan probio u stan. Odgovarajući na pitanje u kakvom je stanju krovište, kazao je kako je ono potpuno uništeno, ali da međukatna konstrukcija, tzv. deka - još ima svoj integritet.

image

Požar u centru Zagreba

Ranko Suvar/Cropix

Zabatni zid spasio je Arheološki muzej

- Postoje dva zida koja su spriječila širenje požara. Da nije njih, ne bi bilo Berislavićeve ulice. Sa strane Zrinjevca, uz Arheološki muzej, vatra se nije proširila, a uz zgradu na adresi Berislavićeva 4 proširila se neznatno i spriječena je veća šteta, kazao je Merćep.

Potvrdio je da nitko nije stradao. Ljudi su, videći dim u Gajevoj ulici i na Zelenom valu, napustili zgrade i prije dolaska vatrogasaca. Vatrogasci, dodao je, standardno danas nadoknađuju izgubljenu tekućinu. Napomenuo je da su i druge službe brzo reagirale, isključeni su vodovi za napajanje tramvaja kao i javna rasvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:19