STRAVIČNA NESREĆA

NESREĆA KOJA JE ŠOKIRALA CIJELI SPLIT Taksistu zbog smrti djevojke prijeti do 15 godina zatvora, on iznio obranu: 'Evo zašto je nisam vidio'

 
 Ante Čizmić / Cropix

Zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je 7. srpnja prošle godine poginula 20-godišnja djevojka Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Gorana P. (35), vozača taksija iz Splita kojem prijeti od tri do 15 godina zatvora.

Tereti ga se da je tog dana oko 15.55 sati upravljajući osobnim vozilom marke „Škoda Octavia" splitskih oznaka Dubrovačkom ulicom od smjera sjevera u smjeru juga, vozio u naselju nedopuštenom brzinom od 67 kilometara na sat te je, ne zaustavljajući se i zadržavajući smjer kretanja, ušao u raskrižje s Vukovarskom ulicom dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo za njegov smjer kretanja. Tužiteljstvo tvrdi da je bio svjestan da time može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu i da je pristao na to, javlja Slobodna Dalmacija.

Strahovit udar

Nakon prolaska kroz crveno, vozilom je udario u lijevu stranu osobnog vozila marke „Peugeot 107” koje je dolazilo Vukovarskom ulicom od smjera zapada u smjeru istoka. Nakon strahovitog udara, sa škodom, peugeot je sletio na nogostup uz jugoistočni dio raskrižja gdje je udarilo u 20-godišnju pješakinju i odbacilo je u smjeru istoka. Nesretna djevojka je pri padu tijelom najprije "Skoda Fabia" nakon čega je pala na tlo gdje je nastavila kliziti još nekoliko metara. Od zadobivenih teških ozljeda nesretna je djevojka preminula na mjestu događaja.

Tijekom istrage taksist je, iznoseći obranu, kazao da je prije ulaska u raskrižje ulica Vukovarske i Dubrovačke zatvorio oči, jer je kihnuo, tako da nije vidio i nije bio svjestan da je na semaforu upaljeno crveno svjetlo. Kazao je i da smatra da je za nesreću odgovoran vozač osobnog vozila "Peugeot 107" koje je velikom brzinom naišlo Vukovarskom ulicom iz smjera zapada prema istoku.

U istrazi je ispitano više svjedoka, vozača i prolaznika, a zanimljiv je iskaz dvije žene koje svojim vozilom stajale na semaforu čekajući zeleno svjetlo. Obje su vidjele da iz njima suprotnog smjera, odnosno sjevera prema jugu zapadnom prometnom trakom Dubrovačke ulice, nailazi taxi vozilo bijele boje i da se ne zaustavlja, iako mu je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo kao i njima.

- Navedeno vozilo klizalo je, gume su škripale te je ušlo u raskrižje gdje je udarilo u jedno plavo vozilo koje je bilo odbačeno i preletjelo nekih dvadesetak metara na nogostup Dubrovačke ulice sa jugoistočne strane. Nakon sudara smo pomagale vozaču taksija izaći iz vozila. Uočile smo da je on prilikom izlaska čupao uređaje za navigaciju i nastojao ih ugurati u pretinac ispred sjedala suvozača - kazale su,među ostalim, svjedokinje.

Prošao na crveno

Prema mišljenju vještaka za cestovni promet Stanka Smodlake taksi vozilo kretalo se pred sam sudar brzinom od oko 67 km/h dok je brzina kojom je vozio "Peugeot 107" iznosila 72 km/h, piše Slobodna.

- U trenutku sudara za smjer kretanja vozila "Škoda Octavia" bilo je uključeno crveno svjetlo. Sraz se dogodio pri kraju zelenog svjetla za pravac kretanja vozila "Peugeot 107" i početka žutog svjetla. U vremenu od jedne sekunde prije sudara "Škoda Octavia" od mjesta sraza udaljena je oko 18 metara, a "Peugeot 107" 20 metara - stoji, među ostalim, u prometnom vještvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:59