DODATNA ODŠTETA

NESVAKIDAŠNJA PRESUDA Sud u Koprivnici donio presudu za tešku nesreću iz 1982., Josip prije četiri godine odlučio opet tužiti osiguranje

 
 Profimedia, Panthermedia

Nesvakidašnja presuda donesena je prošli tjedan na Općinskom sudu u Koprivnici, koji je muškarcu teško stradalom u prometnoj nesreći u veljači 1982. godine – dakle prije više od 36 godina – dosudio 15.000 kuna odštete, kako piše Podravski.hr.

Novac mu, prema nepravomoćnoj presudi, mora isplatiti Croatia osiguranje čiju je policu te 1982. godine imao Čazmatransov autobus koji je izletio s ceste i prevrnuo se, a putnik Josip iz Koprivnice u nesreći je teško ozlijeđen. Osiguravateljska kuća dosad je Josipu bila pokrila svu štetu, a u siječnju 2010. čak su sklopili nagodbu kojom su “u cijelosti riješeni svi zahtjevi tužitelja vezani uz prometnu nesreću”. U nagodbi je jednim člankom definirano kako Josip i Croatia “više nemaju nikakvih daljnjih međusobnih potraživanja”.

No, nakon izvanrednog zdravstvenog pregleda prije četiri godine ustanovljeno je kako Josip zbog svoje invalidnosti mora voziti automobil s automatskim mjenjačem i to mu je upisano u vozačku dozvolu. Takvo vozilo osjetno je skuplje od onog s ručnim i troši više goriva. Zbog te nepredvidive okolnosti Josip je opet odlučio tužiti Croatia osiguranje tražeći da mu nadoknadi razliku u cijeni vozila i goriva koje troši.

“Tužitelj je u više navrata u sudskim postupcima ostvarivao naknadu štete, a do naloga MUP-a od svibnja 2014. upravljao je osobnim vozilom s ručnim mjenjačem. Zaključkom Policijske uprave u Koprivnici tužitelj je pozvan na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled koji je obavio u lipnju 2014. godine, a uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilom utvrđeno je da je tužitelj sposoban za vozača isključivo adaptiranog vozila, s tim da mora imati vozilo s automatskim mjenjačem”, navodi se u obrazloženju presude.

Josip je, dakle, nakon izvanrednog liječničkog pregleda odlučio kupiti rabljeni volkswagen golf 1,6 tdi s automatskim mjenjačem, a kupnjom tog vozila “nastala je za njega dodatna imovinska šteta u razlici kupnje vozila u odnosu na mehanički mjenjač”.

Općinski sud proveo je vještačenje po prometno-tehničkom vještaku Davoru Ferencu koji je utvrdio da je “tržišna cijena osobnog vozila VW golf 1,6 tdi iz 2011. godine s 80.000 prijeđenih kilometara i automatskim mjenjačem na dan kupnje vozila u ožujku 2015. bila veća za 14.000 kuna od onog s ručnim mjenjačem”. Vještačena je i cijena goriva te je zaključeno kako je s obzirom na navedeni model prosječna potrošnja dizela veća kod vozila s automatskim mjenjačem za 0,2 litre na 100 kilometara u odnosu na isti model s ručnim mjenjačem”.

Uz troškove nabave vozila i goriva, koprivnički je sud Josipu priznao i angažiranje vlastitog vještaka za procjenu vrijednosti kojeg je platio oko 600 kuna, pa sve na koncu iznosi oko 15.000 kuna. Osim materijalne štete, Općinski sud naložio je Croatia osiguranju da Josipu podmiri i oko 14.000 kuna troškova parničnog postupka.

Premda se osiguravateljska kuća vadila na to kako je s Josipom potpisana nagodba kojom se on odrekao svih kasnijih potraživanja s osnova teških ozljeda, Općinski sud zaključio je kako se “niti nagodbom, a niti sudskom odlukom ne može obuhvaćati buduća neizvjesna materijalna šteta koju se nije moglo predvidjeti u vrijeme donošenja sudske odluke ili sklapanja nagodbe”.

Presuda je nepravomoćna, a Croatia osiguranje vjerojatno će se na nju žaliti, pa ostaje vidjeti kako će se o tom neobičnom slučaju očitovati sud višeg stupnja, piše Podravski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:34