STJEPAN PRNJAT

NEVIĐENE MJERE SIGURNOSTI ZA 'HRVATSKOG ESCOBARA' Dok je na sudu iznosio obranu, Zagreb nadlijetao policijski helikopter

Stjepan Prnjat
 Ranko Šuvar / CROPIX

Stjepan Prnjat, u medijima poznat i kao hrvatski Escobar, u ponedjeljak je iz riječkog zatvora doveden na zagrebački Županijski sud gdje je u svojoj obrani odbacio Uskokove optužbe da je 14 milijuna eura, navodno pribavljenih preprodajom droge, 'oprao' kupnjom nekretnina.

Prnjat je u riječkom zatvoru završio nakon što ga je u travnju Hrvatskoj izručila Slovenija gdje je uhićen 8. ožujka tijekom akcije protiv lanca krijumčara droge kodnog imena Nana. U akciji je uhićeno šest hrvatskih, dva nizozemska i jedan španjolski državljanin zbog sumnje da su krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europu, nakon što je policija u riječkoj luci zaplijenila 100 kilograma kokaina.

U ovom slučaju proizašlom iz talijanskog postupka u kojem je zbog trgovine drogom osuđen na 10 godina zatvora, sudi mu se zbog pranja novca zajedno sa sestrama i majkom.

„U Italiji sam osuđen za četiri točno određene epizode, a od toga u nekim događajima nije pronađena droga“, kazao je Prnjat. Dodao je da u slučaju gdje je droga pronađena „nije bilo imovinske koristi“.

Ustvrdio je i da se „ova optužnica ne može temeljiti na onome što je utvrđeno u tom postupku u Italiji“. „Tamo sam kažnjen zatvorskom kaznom, novčanom kaznom i oduzimanjem novca i satova s time što mi je dio satova i dio novca te stan u Njemačkoj, što je bilo zaplijenjeno na početku postupka, vraćeno. Konačno, dakle tom presudom je odlučeno o oduzimanju imovinske koristi i o proširenom oduzimanju imovinske koristi“, kazao je Prnjat.

Ustvrdio je i da nekretnine koje Uskok smatra spornima nije kupio novcem od preprodaje droga, dok s nekretninama svoje obitelji „nema ništa“.

Prnjat je na zagrebački sud iz riječkog zatvora doveden uz najveće mjere sigurnosti, a iznad Zagreba je kružio i policijski helikopter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:35