NESREĆA

NEZAPAMĆENA TUGA U IMOTSKOJ KRAJINI, CIJELO SLIVNO U SUZAMA Vozač autom pokosio dječaka na biciklu, od udarca je odbačen na sestru i na mjestu poginuo

 
Ilustracija
 CROPIX

Niti dan nakon stravične prometne nesreće u mjestu Slivno kod Imotskog u kojoj je život u naletu automobila izgubio 12-godišnji dječak, a njegova je osmogodišnja sestra ozlijeđena, nije bilo poznato zbog čega je vozač VW Caddyja makarskih registarskih oznaka izgubio kontrolu i "pomeo" djecu koja su se vozila na biciklima.

Nakon dojave o nesreći u utorak u 20.20 sati na mjesto tragedije izašla je zamjenica općinske državne odvjetnice iz Splita te je rukovodila policijskim očevidom. Prema dostupnim informacijama, očevidom je utvrđeno da je 36-godišnji vozač iz "neutvrđenih" razloga prešao na suprotnu kolničku traku i udario u 12-godišnjaka na biciklu, iza kojeg je vozila njegova sestra.

Kretali su se uz sam lijevi rub ceste u istom smjeru kao i vozilo. Nakon direktnog udara dječak i njegov bicikl odbačeni su na djevojčicu koja je ozlijeđena, no nije u životnoj opasnosti te se nalazi na liječenju u splitskoj bolnici.

Vozač nije bio alkoholiziran, no naloženo je toksikološko vještačenje na droge i alkohol te prometno-tehničko vještačenje koje bi trebalo dati odgovore na pitanja kojom je brzinom vozio, je li mu možda pozlilo tijekom vožnje ili je, pak, upotrebljavao mobitel ili je u pitanju neki treći razlog zbog kojeg je izgubio kontrolu.

Kako su nam pojasnili mještani, radi se o dijelu ceste koji je pravac, dakle nema nikakvog zavoja ili krivine i preglednost je odlična.

- Na tom pravcu nema puno prometa, pa se neki vozači malo zanesu i voze po sredini ceste, a malo čak i nagaze gas. Tko zna je li tako i sad bilo? Jadna dica, jadna obitelj, ajme, ajme - rekao nam je jedan mještanin.

Na dijelu ceste na kojem se tragedija dogodila nema, doznajemo, istaknutog znaka ograničenja brzine no, kako se radi o naseljenom mjestu, najveća dopuštena brzina je 50 kilometara na sat. Očekuje se da će policija nakon dovršetka obrade, kad se budu utvrdili svi detalji i okolnosti, protiv vozača podnijeti kaznenu prijavu za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

Tuga u Imotskoj krajini

Slivno, lijepo selo na krajnjoj istočnoj točki Imotske krajine od utorka navečer zavijeno je u crno. Čak, prema tvrdnjama mještana, nitko i ne izlazi iz svojih kuća, ljudi su se povukli u sebe, a tek poneki automobil viđen je u srijedu na glavnoj prometnici Slivno - Mijaca - Vrgorac, te od Slivna prema Imotskom.

- Da, tuga je zavladala našim selom. Ne pamti Slivno takvu tragediju, nakon što je u naletu automobila poginuo dvanaestogodišnji dječak iz našeg zaseoka Zeljko a njegova mlađa sestra zadobila teške ozljede - veli nam vidno utučen Ante Lozina, čovjek koji zna svaku sitnicu u svome mjestu.

Na pitanje da nam pobliže nešto više kaže o uistinu velikoj tragediji Ante, ne skrivajući suze, veli:

- Ni ja ne pamtim ovakvu tragediju, da se mladi život ugasi ispred kućnog praga... Tragedija se dogodila kod poznate kuće Barić nedaleko od skretanja za zaseok Zeljko, odakle su nastradala djeca. Znam samo da nas u četvrtak čeka jedan izuzetno težak dan, jedan od najtežih za sve Slivanjce, jer se moramo oprostiti od našeg malog sumještana - veli nam Lozina.

(Braco Ćosić / Slobodna Dalmacija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:07