NIJE KRIV

Nije ubio Selene: U Hrvatskoj seliječio od heroina i predstavljaose kao dizajner interijera

Dejan G. se u Hrvatskoj liječio od heroina, a u društvu se predstavljao kao dizajner interijera

Dejan G. (45), vlasnik autopraonice, koji je u novosadskoj policiji kao osumnjičenik za monstruozni zločin na Marjanu proveo noć s četvrtka na petak na ispitivanju, definitivno nije ubojica nesretne Meksikanke Selene Margarit Graciano Macedo. To je službeno potvrdio Saša Barjaktarović, šef odjela novosadske kriminalističke policije .

Dejan G. uhićen je u četvrtak u 15.30 sati u svojoj autopraonici “Dejan” u blizini Novog Sada, na Petrovaradinu, i pod jakim policijskim osiguranjem munjevito prebačen u sjedište novosadske Policijske uprave na Bulevaru kralja Petra I. U toj četverokatnici od crvene fasadne cigle proveo je noć te je ujutro, nakon višesatnog ispitivanja, na kojem su bila i trojica hrvatskih policajaca, pušten.

Nikad nije imao Škodu

Zanimljivi su detalji uhićenja Dejana G. Nakon što je srbijanski MUP u utorak iz Hrvatske dobio ozbiljne indicije da bi ubojica mogao biti Novosađanin koji je ljetovao u Hrvatskoj, počela je opsežna istraga. Osnovna sumnja za privođenje i ispitivanje osoba koje bi se mogle dovesti u vezu s ubojstvom mlade Meksikanke, rečeno nam je u novosadskoj policiji, bilo je vlasništvo automobila Škoda Octavia te boravak osoba u Hrvatskoj u vrijeme kada se dogodio zločin. Takvih je osoba bilo više od stotinu i svi su diskretno provjereni. Međutim, ispitane su i osobe koje nisu vlasnici automobila Škoda, a među njima i Dejan G. On je na splitskim Bačvicama boravio tijekom lipnja i srpnja, ali je onamo došao automobilom Ford Focus karavan, sive metalik boje, novosadskih registarskih oznaka. Iz izvora novosadske policije doznajemo da Dejan G. nikada nije posjedovao automobil marke Škoda. Sličnost automobila, međutim, i činjenica da je bio u Splitu bila je motiv policiji da u njega ozbiljno posumnja.

Došli oprati automobil

Inspektori novosadske policije, kako nam je rečeno, bili su pod velikim pritiskom, što javnosti, što hrvatskih medija, da utvrde je li netko od stanovnika Novog Sada ubojica nesretne Meksikanke. U četvrtak rano popodne, nakon višednevnih opservacija Dejana G., odlučili su se za uhićenje. Pod izlikom da žele oprati automobil, inspektori novosadskog MUP-a došli su u praonicu “Dejan” na Petrovaradinu, čekajući da Dejan G. ostane sam. Tada su predali automobil na pranje, a kad je Dejan G. počeo spužvom sapunati automobil, skočili su i uhitili ga.

Dresovi pojačali sumnju

Sumnja policije da se uistinu radi o ubojici s Marjana pojačala se nakon što su u njegovoj kući, u kojoj živi s roditeljima, pronađena dva nogometna dresa. Jedan, plavi, talijanske Atalante i drugi, vrlo nalik onome NK Milan, kakav je pronađen u blizini mjesta zločina na Marjanu. No, taj crno-crveni dres s brojem 2 nose igrači nižerazrednoga njemačkog nogometnog kluba TSV Berkenthin, u blizini Hamburga, na granici s Danskom. Dva nogometna dresa, kao i dvije putovnice - srbijanska i hrvatska (jer Dejan G. ima i državljanstvo Hrvatske) bili su razlog više za uhićenje. Upravo ta dva dresa znao je nositi tijekom boravka u Hrvatskoj.

Bivši heroinski ovisnik

- Kad smo mu stavili lisice na ruke, bio je silno uplašen i vrlo, vrlo zbunjen - rekao je policijski izvor u Novom Sadu. Novosadska policija odmah je znala da Dejan G. nikada nije imao nadimak Reksi, kakav je bio na dresu pronađenom na Marjanu. Prijatelji su ga uglavnom zvali nadimcima Deša i Gegen. No, znali su i za njegovu heroinsku prošlost te da se od ovisnosti liječio u komunama u Hrvatskoj i Italiji. To je također pojačalo sumnje.

Hrvatska policija, koja je na slučaju tijesno surađivala sa srbijanskim kolegama, imala je informacije da je Dejan G. i u vrijeme ubojstva mlade Meksikanke bio u Hrvatskoj. No, 25. kolovoza, kada se dogodio zločin, on je bio u 140 kilometara udaljenom Biogradu. Ondje je na sebe svraćao pozornost stalnim korištenjem laptopa i i-Pada, a u društvu se volio predstavljati kao trgovac zdravom hranom i stručnjak za uređenje interijera.

Međutim, ključni dokaz da Dejan G. nije ubojica Selene Margarit Graciano Macedo bilo je uspoređivanje njegova DNK s uzorcima koje je dostavila hrvatska policija. To je bio ključni moment u istrazi, premda su i druge indicije, nakon cjelonoćnog unakrsnog ispitivanja, koje su, u nazočnosti hrvatskih policajaca, vodili ponajbolji novosadski inspektori, pokazivale da Dejan G. nije onaj koga traže.

- Hrvatske kolege u potpunosti su se uvjerile da osoba koju smo priveli i sumnjičili za ubojstvo nije u tome sudjelovala - rečeno je u novosadskoj policiji. - Oni su vrlo zadovoljni našim operativnim radom i naporima koje smo poduzeli da se ubojica pronađe. To je još jedan dokaz iznimno dobre suradnje dviju policija.

Šutnja u Novom Sadu

Iako policijska uprava u Novom Sadu - na koju je pao teret pronalaženja osobe osumnjičene za brutalno ubojstvo na Marjanu - pokriva područje četvrtine Vojvodine i spada među najveće policijske uprave u Srbiji te, kako kažu poznavatelji, ima solidan kadar, iz njezina se izvora službeno vrlo malo moglo saznati.

- To je slučaj na kojem se MUP Srbije želio proslaviti i pokazati pred javnošću, ali i pred hrvatskim kolegama, kako je uspješan i efikasan, pa zato sve službene informacije dolaze iz Beograda. Policiji u Novom Sadu praktički su zatvorena usta, a izjave daje samo direktor policije Milorad Veljović. Svi vole pred kamere kada policija ima nešto krupno u rukama - ustvrdio je naš novosadski izvor, blizak policijskim krugovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:13