SUĐENJE DRAŽENU DAKIĆU

NIJEMCI POHITALI U SUDNICU DA VIDE LICE HRVATA KOJI JE UBIO SINA I JOŠ DVOJE LJUDI Otkrivene posljednje Dakićeve riječi prije nego što je zapucao

 

Na Zemaljskom sudu u njemačkom Rottweilu u petak je počelo suđenje 41-godišnjem hrvatskom državljaninu Draženu Dakiću, optuženom za monstruozno trostruko ubojstvo počinjeno u rujnu prošle godine u tamošnjem Villingendorfu.

Dakića se tereti da je hicima iz vatrenog oružja ubio partnera svoje bivše supruge, njegovu rođakinju, ali i vlastitog 6-godišnjeg sina. Prema optužbi, Dakić namjerno nije ubio svoju bivšu suprugu, koja se također zatekla na mjestu događaja, gdje je bila mala proslava polaska u školu njihova zajedničkog djeteta. Namjera mu je bila, kako mu se inkriminira, da bivšu suprugu ostavi na životu kako bi patila do kraja života.

Skrivao lice

Ovo je suđenje, kako izvještavaju tamošnji mediji, izazvalo iznimno veliki interes javnosti, kako medija tako i običnih građana. Neki od njih, kako su naveli novinarima, došli su vidjeti kako izgleda lice čovjeka koji je napravio ovakvo zlodjelo. No, nisu ga baš mogli vidjeti. Dakić je doveden u sudnicu pod jakim mjerama osiguranja, a cijelo je vrijeme imao navučenu crnu kapuljaču preko glave, kojom je skrivao lice.

Tijekom čitanja optužnice nadležni tužitelj je uz opis samog zločina kronološki naveo kako su se Dakić i njegova bivša supruga upoznali 2010. te su godinu dana kasnije dobili sina. Supruga ga je napustila prošle godine jer je prema njoj bio nasilan i često joj je prijetio. Optuženi Dakić, međutim, nije prihvatio razvod, nego je nastavio prijetiti i njoj i njezinu novom partneru. Zbog toga je dobio zabranu pristupa. No, odlučio je, istaknuo je tužitelj, osvetiti se bivšoj ženi i natjerati je da pati do kraja života.

Kritičnoga dana svjedoci su vidjeli njegov automobil u blizini školske dvorane, gdje su prvašići, među njima i njegov sin, primani u školu. Navečer se prišuljao u dvorište kuće u kojoj je u prizemlju živjela njegova bivša supruga. Uspio je zaobići postavljene detektore pokreta te je iz mraka iskočio na terasu na kojoj su sjedili njegova bivša supruga, njezin 34-godišnji partner i njegova 29-godišnja rođakinja. Prema rekonstrukciji krim policije, Dakić im se kratko obratio riječima: “Tako znači, imate ugodnu večer”. Potom je zapucao iz dugog oružja na muškarca i njegovu rođakinju. Kako je policiji ispričala njegova bivša žena, bila je sigurna da je ona sljedeća. Međutim, Dakić prema njoj nije ni usmjerio oružje nego je ušao u stan.

Tamo je usmrtio vlastitog sina. Prema riječima tužitelja, Dakić sina nije ubio slučajno, u njega je ciljano iz neposredne blizine ispalio tri hica i na mjestu ga ubio. Bivša žena pobjegla je kod susjeda koji su kontaktirali policiju. U stanu se u vrijeme ovog zločina zatekla i trogodišnja djevojčica, kći ubijene 29-godišnjakinje. Ona se uspjela sakriti u kupaonici, gdje su je kasnije u stanju velikoga šoka našli policajci.

Doživotna robija

Sam optuženi Dakić u petak je sudu dao samo nekoliko kratkih odgovora koji se odnose na njegove osobne podatke. “U ovom trenutku ne želim više ništa reći”, kratko je naveo Dakić.

Suđenje se nastavlja početkom travnja, a s obzirom na to da tužiteljstvo tereti Dakića da je trostruko teško ubojstvo počinio uz tzv. posebno teške okolnosti, prijeti mu doživotna robija, bez uobičajene mogućnosti traženja uvjetnog otpusta nakon 15 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:38