RAT NA ULICAMA

'Njih desetorica su mi razbili auto palicama dok su putnici bili u vozilu, ganjali su me kao životinju, pogledajte što su mi napravili. Prestrašno!'

 
 Barbara Ban / Jutarnji list

Desetero ljudi u šest vozila u nedjelju oko 5.30 sati napalo je vozača Ubera Manfreda Bergleza u Štinjanu kraj Pule. Razbili su mu vjetrobransko staklo, staklo na prozoru vozača, retrovizore te oštetili karoseriju vozila, i sve to dok su i vozač i troje putnika bili u vozilu. Berglez tvrdi da su ga napali vozači taksija i da to nije bio prvi slučaj. Sve je prijavio pulskoj policiji.

- U vozilo mi je upravo bilo sjelo troje ljudi. Dok sam im objašnjavao kako će naručiti Uber, oko mene je dojurilo minimalno šest vozila i zagradilo me sa svih strana. Auto su mi razbijali drvenim palicama, čeličnim ključevima za felge te su me pokušavali izvući iz vozila, jer sam se bojao za život i svim silama trudio ostati u vozilu. Kako mi je auto bio okružen sa svih strana, nisam mogao izaći, a u jednome trenutku otišlo je jedno vozilo stranih registracija pa sam pobjegao glavom bez obzira - kaže nam uberovac koji je još u šoku. Kaže da se sve odigralo u 10 sekundi i da se nitko nije snašao. Dodaje da je putnik na suvozačkom mjestu pobjegao, a da su druga dva ostala u vozilu te ih je odvezao na traženu lokaciju. Tamo su čekali policiju i ispričali što se dogodilo.

napadnuti Uberovac u Puli

Neugodna iskustva

- Danas idem na prepoznavanje lica u policiju, ne znam što ću dalje. Ovo nije normalno. Ganjali su me kao životinju. To je prestrašno - kaže taksist koji je u Pulu došao raditi tijekom dva velika glazbena festivala jer su potrebe za prijevozom velike i općepoznato je da taksisti dobro zarade. Stoga u Pulu u tom razdoblju dođu i brojni taksisti te uberovci iz drugih županija. Ovaj je došao iz Zagreba, a u Puli je već taksirao, i to lani. Kaže da je i tada imao neugodnih iskustava, ali ga nitko nije napao.

- Da, lani su mi na aerodromu prijetili jer sam došao taksirati u Puli - priznaje zagrebački uberovac koji sada ne može voziti razbijeni auto i ne zna što će poduzeti. Međutim, nije to bio izoliran slučaj. Bilo je više napada i obračuna između uberovaca i taksista pa je policija imala pune ruke posla. Osim ovog slučaja, bavila se s još tri. U ovom slučaju tragaju za nepoznatim počiniteljima.

napadnuti Uberovac u Puli

- Na osobnom autu nastala je materijalna šteta od više tisuća kuna, a policijski službenici poduzimaju mjere na utvrđivanju okolnosti događaja i pronalasku počinitelja kaznenog djela oštećenja tuđe stvari. U tijeku je krim-istraživanje nad jednom osobom koja se dovodi u vezu s počinjenjem tog kaznenog djela - navode u istarskoj policiji.

Deset minuta prije tog događaja u nedjelju pulska je policija dobila još jednu dojavu taksista da mu je nepoznata osoba u Štinjanu oštetila retrovizor na autu. Međutim, taksist nije podnio prijedlog za kazneni progon u postaji. Sljedeći incident zbio se pak sat vremena kasnije, oko 6.20 sati, kad su se sukobila dvojica taksista - jedan 36-godišnjak i 33-godišnjak.

napadnuti Uberovac u Puli

- Događaj je prijavio mlađi muškarac koji je u fizičkom sukobu lakše ozlijeđen. Krim-istragom je utvrđeno da su se muškarci prvo verbalno, a potom i fizički sukobili te se protiv obojice podnosi optužni prijedlog zbog kršenja javnog reda i mira. Naknadno je utvrđeno da je u događaju lakše ozlijeđen i 36-godišnjak, a 33-godišnjak je podnio kaznenu prijavu protiv 36-godišnjaka za kazneno djelo prijetnje, istraga se nastavlja - ističu u policiji.

“Kriv je zakon”

Zaključak vikenda je bio u nedjelju u poslijepodnevnim satima kad su dvojica taksista, 22-godišnjak i 24-godišnjak, podnijeli prijavu za kazneno djelo prijetnje protiv taksista koji im je prijetio 30. kolovoza oko 3.30 sati u ulici Varoš u Puli. Jučer u večernjim satima uhićen je muškarac koji se dovodi u vezu s tim kaznenim djelom.

napadnuti Uberovac u Puli  -

Petar Jovetić, čelnik Udruge taksista Grada Pule, kaže da mu je poznato da se taksisti i uberovci sukobljavaju i ne opravdava takvo ponašanje. Za sve krivi zakon.

- To se događa jer je Sabor donio zakon koji nema veze s mozgom i svatko u Pulu može doći raditi. Mi iz Pule nismo išli drugima uzimati kruh - kaže nam Jovetić.

- Isti problem su imali Split i Dubrovnik i apelirali da Grad to riješi. Županija bi trebala odrediti broj taksija i cijene - zaključuje Jovetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:53