ISTRAGA TRAJE

NOVE INFORMACIJE O NAVODNOM IZNUĐIVANJU SINA ŠIBENSKOG HDZ-ovca, JAVIO SE BJEGUNAC 'Želim na poligraf. Nije bilo iznude'

Istraga će potvrditi je li u pitanju bilo “klasično” iznuđivanje djeteta ugledne, istaknute osobe, ili je na djelu bila druga, kuloarska verzija da je dječak svojom voljom dijelio novac starijim mladićima
Ilustracija
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Kriminalističko istraživanje u vezi s navodnim iznuđivanjem veće svote novca od maloljetnika iz Šibenika, inače posinka istaknutog političara HDZ-ovih stranačkih boja, još uvijek traje i zasad je za to kazneno djelo osumnjičena jedna osoba.

Istraga je završena u nedjelju, a riječ je o 19-godišnjem Šibenčaninu i to je sve o čemu šibenska policija zasad može obavijestiti javnost, izjavila je u telefonskom razgovoru Marica Kosor, glasnogovornica PU Šibensko-kninske županije. Činjenica da policijski istražitelji nisu zaključili svoj posao razlogom je što taj podatak nije bio objavljen u redovitom policijskom izvješću koje se svakodnevno odašilje šibenskim medijima.

Pozamašan novac

Istraga jest opsežna, međutim nema govora ni o kakvim masovnim uhićenjima, kako se špekuliralo, demantirala je Kosor i te glasine. Iz DORH-a u ponedjeljak nismo uspjeli dobiti odgovor kakvu je mjeru odredilo Državno odvjetništvo za osumnjičenog, no dio medija navodi da je u istražnom pritvoru. Također, nije poznato je li to isti mladić koji je navodno ukradenim novcem kupio motorkotač, a policija ga je uhitila i tako se počelo odmatati klupko priče o kojoj danima bruje Šibenik i Hrvatska.

Taj slučaj u javnosti odjekuje kao afera najviše zato što je riječ o pozamašnom novcu ukradenom iz obiteljskog kućnog sefa prominentne javne osobe na odgovornoj upravnoj i političkoj dužnosti. Da stvar bude teža, obitelji na prvom mjestu, kradljivac je malodobni posinak toga dužnosnika, kojeg su na to navodno, prisilili iznuđivači, kako je policiji prijavio očuh kada je otkrio da nema novca. Zbog zaštite malodobne osobe ne navodimo imena, a time se rukovodi i policija.

Interes javnosti u ovom slučaju jedino može biti iznos ukradenog novca od kojeg se prosječnom Hrvatu zavrti u glavi, jer se nagađalo čak o 650 tisuća kuna koje je mladac razdijelio iznuđivačima saznavši nekako šifru za otvaranje sefa. Međutim, svotu je demantirao očuh kada više nije imao druge, budući da se njegovo ime, a s time i identitet posinka počelo razvlačiti prvo po društvenim mrežama. Riječ je o 350 tisuća kuna, no i za onaj veći novac on ima pokriće u prijavljenoj imovini na kartici dužnosnika.

Istraga će svakako potvrditi je li u pitanju bilo ‘klasično’ iznuđivanje djeteta ugledne, istaknute osobe, ili je na djelu bila druga kuloarska verzija krađe novca, što tvrdi i jedan od aktera koji je u bijegu od policije. A ta glasi da je dječak svojom voljom dijelio novac izvjesnoj grupi starijih mladića ne bi li time kupio njihovu naklonost i ulaznicu u svijet sumnjiva načina života. I dok policija informira ‘na kapaljku’, rasplet u tom pravcu kao da je na vidiku.

Uvjeti predaje

Kako je kao najnoviju vijest o tome slučaju u ponedjeljak objavio lokalni portal ŠibenikIN, 28-godišnji M.Đ., osoba u bijegu otprije u sukobu sa zakonom, mailom je obavijestio redakciju da se voljan predati policiji ako mu se omogući ispitivanje poligrafom, da se s njegova imena skine ljaga, jer će mu život u protivnome biti uništen. Naime, i on je, prema kuloarima, jedan od iznuđivača, no tvrdi da je s dječakom koji se poslužio obiteljskim novcem imao sporazum da mu posudi novac kako bi on podmirio jedan dug.

“Ja sam mu zauzvrat, kao jamstvo povrata u zalog ponudio moj motor ili automobil. On je odbio prihvatiti išta od ponuđenog. Nakon što mi je na povjerenje donio novac zamolio me da ga provozam na tom istom motoru, a nakon kratke vožnje izrazio je želju da ga naučim voziti motor na što sam ja i pristao”, navodi M.Đ., uz napomenu da su se razišli prijateljski i da nije bilo iznude. Iz policije nema potvrde je li M. Đ. osumnjičenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:46