EPILOG NEREDA

NOVI DETALJI HULIGANSKOG DIVLJAŠTVA: NASILNICI NAPALI MLADIĆA KOJI JE SAMO HTIO PRIJEĆI CESTU Zaradio je više prijeloma: 'Morat će na dvije operacije'

PUZ, Jutarnji list

 

Prije, za vrijeme i nakon nogometne utakmice Dinama i Hajduka, a koja je okarakterizirana kao visokorizična, u policijske prostorije jučer je privedeno 25 navijača koji su, svaki na svoj primitivan način, dali svoj obol u narušavanju javnog reda i mira. Od ukupnog broja privedenih u dobi od 20 do 29 godina, njih 19 se ogriješilo o članak 4. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a (pre)ostalih šest izgrednika zbog članka 6. Zakona o prekršajnima protiv javnog reda i mira.

- Sa sigurnosnog aspekta cjelokupni organizirani dolazak i odlazak gostujućih navijača pod pratnjom policije, a koji su došli s oko 500 raznih vozila i koji su dopraćeni na stadion i potom ispraćeni s njega, prošao je u najboljem redu. Također, gostujući navijači u Zagrebu su obitavali i dan prije utakmice, pa je policija kroz svoj puni angažman te prisustvom na gradskim ulicama, osigurala da navedeni dani prođu bez ijednog incidenta po građane i po imovinu grada Zagreba - ističu u PU zagrebačkoj.

Međutim, unatoč svim poduzetim mjerama sigurnost, nešto iza 18 sati jučer dogodio se, podsjećaju još u policiji, "izdvojeni incident na raskrižju Ulica Donje Svetice i Branimirove kada je grupa gostujućih navijača, bez ikakvog povoda, ozlijedila 32-godišnjaka koji nije pripadnik niti jedne navijačke skupine niti je na sebi imao bilo kakva obilježja."

PUZ

PUZ

O tom primitivnom ispadu šačice huligana Jutarnji list je izvijestio još sinoć. Zbog tog obračuna na frekventoj prometnici, gdje su u neposrednoj blizini promet regulirali policajci, privedeno je ukupno 15 gostujućih navijača među kojima su četvorica maloljetnika.

- Nad 12 njih se trenutno provodi kriminalističko istraživanje s ciljem prikupljanja obavijesti i korisnih saznanja vezano na nanošenje teških tjelesnih ozljeda prolazniku - kažu još u PUZ-u.

Pred pretučenim mladićem Ivanom C. (32) koji je hospitaliziran u KB Dubrava su najmanje dva operativna zahvata jer ima prijelome donje i gornje vilice te nosa, a i napuknut mu je dio lubanje iznad oka. U razgovoru s njegovim bratom doznali smo da je Ivan C. u kobno vrijeme čekao na križanju kako bi prešao cestu. No, tada su se pred njim zaustavila dva auta iz kojih su istrčali huligani.

- Iz dva auta su izjurili pripadnici Torcide s navijačkim obilježjima i gađali mog brata staklenom bocom. On se nekako uspio izmaknuti pa su se u njega zaletili. Jedan ga je udario nogom u glavu toliko jako da je bratu na čelu ostao njegov otisak cipele. A kako je pao od toga na tlo, više njih ga je nastavilo cipelariti. Činilo mu se kao da će izgubiti svijest, međutim, u nastalom metežu uspio se nekako pridići i početi trčati, ali huligani su trčali za njim i tukli ga. Primao je udarce na sve strane. A nakon što je uspio nekako pretrčati cestu, priskočili su mu u pomoć prolaznici koji su se s druge strane kolnika zatekli. Ukrcali su ga u svoj auto i odvezli kući odakle je pozvana Hitna koja ga je, s obzirom na ozbiljne ozljede, odmah odvezla u bolnicu - rekao nam je brat pretučenog mladića.

Tetka pretučenog Ivana C., od koje se oko 18 sati vraćao prema kući, za doživljeno divljaštvo ne pronalazi riječi.

- Sreća u nesreći je da nećak nije životno ugrožen. Ali pred njim su dugi bolnički dani i dug oporavak. Sve lice mu je smrskano. Ničim izazvan je pretučen. Iz njega je liptala krv. Bio je običan prolaznik. I ovim putem se zahvaljujem mladićima koji su mu pritekli u pomoć te ga autom odvezli do kuće. Spasili su mu život jer sam uvjerena da bi ga huligani možda i ubili. Pa divljački su ga tukli samo u glavu! - ustvrdila je tetka pretučenog mladića.

PUZ

PUZ
 

PUZ

Inače, osim njezinog nećaka pred hordom raskalašenih huligana nastradalo je još građana, ali svi oni su puno bolje prošli s tek pokojim hematomom, ogrebotinom...

I dok su se oko stadiona tukli, na stadionu u nogometnom srazu je uživalo 15.400 gledatelja od čega je 2200 bilo gostujućih navijača. Unatoč svim mjerama predostrožnosti, utakmica je dva puta prekidana zbog bacanja baklji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo