FIKTIVNE FAKTURE

NOVI DETALJI IZ ISTRAGE: 'NE BRINITE ZA POREZNU, POTKOVAN JE, IMA POLITIČKI PEDIGRE!' Kako je Luka Jurić izigrao poreznike i izvukao 105 milijuna kuna

Luka Jurić (u krugu) i njegov brat Vinko Jurić završili su u istražnom zatvoru u Remetincu

Kako je moguće da netko godinama izvlači milijune kuna temeljem fiktivnih faktura i lažnih cesija, a da to ne uoči Porezna uprava?

Kako je moguće da Porezna uprava godinama ne primjećuje da u navodnom poslovanju dviju tvrtki jedna uredno prijavljuje milijunske ulazne fakture kao trošak te odbija PDV, dok druga istovremeno uopće ne prijavljuje prihode po istim računima niti je ikad platila lipe obračunatog PDV-a?

Da je to u Hrvatskoj moguće, pokazuje i primjer posljednje akcije USKOK-a protiv braće Luke i Vinka Jurića te suosumnjičenih osoba za izvlačenje čak 105,6 milijuna kuna iz tvrtki Bubanj niskogradnja i Bubanj odvodnja braće Jurić.

Nepostojeća tvrtka

Prema optužbi, oni su od 2002. do 2015. godine na taj način, kako bi izbjegli plaćanje poreza i kako bi se domogli gotovine, oštetili vlastite tvrtke za oko 80 milijuna kuna. Državni proračun pritom su oštetili, kako ih se tereti, za više od 30 milijuna kuna.

Većinu tih sredstava, kako proizlazi iz podataka do kojih su došli istražitelji, izvukli su kroz fingirano poslovanje s tvrtkama koje zapravo nisu imale stvarnog poslovanja.

Primjerice tvrtka Olto d.o.o., kojoj je Bubanj niskogradnja od 2004. do 2006. ukupno platila blizu 15 milijuna kuna u gotovini za razne prikazane usluge, u tom razdoblju zapravo nije ni postojala. Naime, prije izdavanja prve sporne fakture Bubanj niskogradnji tvrtka Olto promijenila je naziv, kao i osnivača te odgovornu osobu, pri čemu je 'nova' tvrtka imala minimalnu poslovnu aktivnost i izdala je samo tri računa, dok je 'stara' tvrtka Olto, iako je kao takva prestala postojati, Jurićevoj tvrtki ispostavila čak 499 računa.

Istragom je obuhvaćena i navodna poslovna suradnja tvrtki braće Jurić s tvrtkama Cromet, Concordia Elementa i Kavaz nekretnine u visini od čak 80 milijuna kuna.

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, spomenute tri tvrtke osnovane su ili preuzete isključivo s ciljem da se preko njih izvlači gotovina iz drugih tvrtki. Potvrdile su to istražiteljima i odgovorne osobe iz spomenute tri tvrtke Irena G. i Helena P. Ispričale su kako im je osnivanje tih tvrtki predložio i financirao čovjek koji je vodio računovodstvo za tvrtke Bubanj niskogradnja i Bubanj odvodnja, sada suosumnjičeni knjigovođa Vladimir B. Prema njegovim su uputama izrađivale fakture, od njega su dobivale ugovore o cesijama i drugu dokumentaciju koju su one potom potpisivale i ovjeravale znajući da je neistinita.

Priznanje

Novac koji im je iz Jurićevih tvrtki uplaćivan na račune podizale su u gotovini i predavale mu novac, koji je on zatim, kako im je predočio, vraćao vlasniku Bubanj niskogradnje i Bubanj odvodnje.

Zanimljivo je da je upravo osumnjičeni knjigovođa Vladimir B. pušten da se brani sa slobode odmah nakon ispitivanja u USKOK-u dok je protiv ostalih petero uhićenih zatražen istražni zatvor, pa se nameće zaključak da je vjerojatno priznao svoju ulogu u izvlačenju novca.

Moguće priznanje posebno je zanimljivo u kontekstu razgovora koje je Vladimir B. vodio s Irenom G. i Helenom P. vezano za moguće otkrivanje njihova ilegalnog posla. Helena P., kako je ispričala istražiteljima, izrazila je zabrinutost da bi mogli izazvati pozornost poreznih tijela. No, Vladimir B. smirivao ju je riječima da se ništa ne brine jer je 'njegov prijatelj dobro potkovan i da ima politički pedigre'. Je li Vladimir B. istražiteljima otkrio o kakvom se političkom pedigreu Luke Jurića radi, nije bilo moguće doznati.

Dio sredstava uložio u fondove, dio oročio

Istražitelji su, inače, utvrdili gdje je završio dio od ukupno 105,6 milijuna kuna za čije se prisvajanje tereti Luka Jurić te su ishodili sudske blokade njegove i imovine s njim povezanih osoba. U inkriminiranom periodu Jurić je desetak milijuna kuna pohranio na račune u raznim bankama i kupovao udjele u investicijskim fondovima. Utvrđeno je da je iz Bubanj odvodnje na njegove privatne račune isplaćeno još oko 14 milijuna kuna. Veći dio podignut je s računa.

ELIPSO

Izdvajamo