TAJNA SMRTI

Novi detalji: Kazahstanac likvidirao par u Češkoj, potom presudio sebi u Dubrovniku

Leš neimenovanog 52-godišnjeg državljanina Kazahstana pronađen je 2. srpnja u moru zapadno od Dubrovnika
 CROPIX

Uz koordinaciju Županijskog državnog odvjetništva, u Dubrovniku traje akcija kriminalističke istrage radi rasvjetljavanja (samo)ubojstva još uvijek službeno neimenovanog 52-godišnjeg državljanina Kazahstana, čiji je leš ujutro 2. srpnja pronađen u moru Zatonske vale, zapadno od Dubrovnika.

Naime, cilj je rasvijetliti kako je na lešu nastala zamijećena prostrijelna rana glave. Podsjetimo, na prsima pokojnikova tijela bio je oveći kamen, oblijepljen širokom ljepljivom vrpcom, piše Slobodna Dalmacija .

Leš muškarca pronađen je nedaleko od izvora “Palata”, inače vodocrpilišta za opskrbu dubrovačkih Elafitskih otoka. Zbog niza nerazjašnjenih okolnosti i detalja, dubrovačka Policijska uprava taj slučaj još vodi kao “sumnjivu smrt” na čijem rasvjetljavanju intenzivno rade svi odjeli Krimpolicije. A peteročlana posebno obučena ekipa ronilaca policijske Antiterorističke jedinice ATJ Lučko u petak je 20. srpnja počela od ranog jutra sa zaronima radi pretrage akvatorija uvale Zaton.

Pripreme boca s kisikom Ronioci specijalci iz Lučkoga pretražuju dno Zatonske vale, pokušavajući od ranog jutra petka detaljnom pretragom akvatorija te uvale pronaći pištolj s prigušivačem kalibra 7,65 mm, te nož koji su povezani sa smrću Kazahstanca. Naime, dosadašnjom je istragom utvrđeno kako je smrt najvjerojatnije nastupila kao rezultat samoubojstva, a ne ubojstva, i to, kako se spekuliralo, od ruske mafije, na što su upućivale brojne indicije.

Dubrovački kriminspektori utvrdili su kako previše detalja upućuje na inscenirano samoubojstvo, kojem je cilj posmrtno pokupiti novac, odnosno naplatiti policu životnog osiguranja jedne austrijske osiguravateljske kuće s kojom je ta polica zaključena nedugo prije smrti Kazahstanca. Istragom se otkriva sve više zanimljivih detalja koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s ovom smrću. Doznajemo, tako, da policija dvostruko ubojstvo u poznatom češkom turističkom kupališnom ljetovalištu Karlovym Varyma dovodi u vezu s Kazahstancem!

Riječ je o mužu i ženi, također Kazahstancima, suvlasnicima češke agencije za trgovanje nekretninama i Kazahstančevim poslovnim partnerima. Supruzi su ga, navodno, ucjenjivali, odnosno “pritiskali” da im isplati veliki novac koji im je dugovao. Pretpostavlja se da ih je Kazahstanac zbog toga ubio. Za sada su to samo pretpostavke, a temelje se na čahuri metka koju je Kazahstanac odbacio u barku prije nego što se ubio. Naime, kalibar čahure identičan je mecima kojima je ubijen kazahstanski par.

Stoga ronioci nastoje doći do pištolja sa dna mora koji bi dao puno više odgovora na brojna pitanja koja se nameću tijekom ove istrage. Policija, ako pronađe pištolj i nož, želi dokazati “zatvoreni krug indicija” koje bi dokazale teoriju o povezanosti poslovne i životne krize Kazahstanca s dvojnim češkim i kazahstanskim državljanstvom, koji je neuspješno poslovao i s nekim ruskim agencijama za nekretnine koje imaju podružnice u Budvi i Boki kotorskoj.

Jer, priča nadalje kazuje da je u lipnju ove godine Kazahstanac ubio svoje partnere (kazahstanski bračni par), a potom njihovim mercedesom čeških registracija “prešao pola Europe”. Došao je na Crnogorsko primorje gdje se, navodno, našao i posljednji put pozdravio sa suprugom koja se potom zrakoplovom preko aerodroma Golubovci kod Podgorice vratila u Češku. Mercedesom se prebacio do Dubrovnika te se odvezao zapadno od grada, do samo 12 kilometara udaljenog Malog Zatona. Tamo je parkirao mercedes, nožem presjekao konop kojim je bila uz mjesnu rivu privezana barka kojom je isplovio.

Barka je poslije nađena na dijelu vale suprotno od mjesta parkiranja mercedesa čiju su fotografiju kasnije policajci zbog istrage pokazivali mještanima. Dio ih se prisjetio dolaska mercedesa u suton lipanjskog dana, ali nisu mogli sa sigurnošću potvrditi i datum kad je zamijećen. Policija je u jednoj barki uz zatonsku rivu pronašla čahuru pištolja koji, navodno, odgovara onom kojim je počinjeno dvostruko ubojstvo u Češkoj! Pretpostavlja se da je na pištolju bio prigušivač te da stoga nitko od mještana ili turista nije registrirao hitac kojim je Kazahstanac sam sebi presudio, a koji bi bez prigušivača u noći odjeknuo kao “pucanj iz topa”.

Ovog je ponedjeljka u Dubrovniku boravila i ekipa Krimpolicije Češke Republike te su dubrovačkim i hrvatskim kolegama pokazali debeli fotoelaborat ubojstva u Karlovym Varyma. Navodno su leševi bračnoga para - Kazahstančevih poslovnih partnera - u trenutku pronalaska već bili u poodmaklom stadiju raspadanja. Dolazak čeških krimpolicajaca “Slobodnoj Dalmaciji” je osobno potvrdio i ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić koji se, između ostalog, i zbog toga u Dubrovniku susreo s crnogorskim kolegom, direktorom tamošnje policije Božidarom Vuksanovićem, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:57