STARI POLICIJSKI ZNANAC

NOVI DETALJI O DILERU TREĆE DOBI Sada dila i šmrče kokain, a do nedavno je vodio prodaju 'trave' koju je čuvao u zagrebačkom Domu za stare

 
Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske uhitili su u Imotskom i Splitu s drogom i oružjem dva stara poznanika između kojih je dobna razlika čak 50 godina, a oba su prijavljena za dilanje, piše Slobodna Dalmacija.

Imotski osumnjičenik Ante L. ima 72-godine, ali ga vremešna dob nije omela u ilegalnom poslu. Kod njega je na području Imotskog pronađeno 44,2 g kokaina i digitalna vaga za precizno mjerenje. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv njega je podnjeta kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Osim što ga je prodavao, kokain je i konzumirao, saznajemo od neslužbenog, ali pouzdanog izvora.

Kako je i za očekivat kada je osoba te dobi uhićena zbog kriminalnih radnji, Ante nije početnik u nelegalnom poslu. Do sada nije zatečen s kokainom, ali je prijavljen otprije zbog prijevare i krivotvorenje isprave te za šverc marihuane iz BiH i ilegalno posjedovanje oružja.

Na Zagrebačkom sudu osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora kao koordinator krijumčarenja marihuane koju su skladištili u Domu za starije i nemoćne u Brezovici u Zagrebu. Skupina od desetak optuženika se teretila za krijumčarenje 40 kilograma marihuane od rujna 2012. do sredine travnja 2013. godine.

U rujnu 2012. godine droga je prokrijumčarena iz Crne Gore do Međugorja i sutradan prevezena u Zagreb da bi potom bila skrivena u Domu za starije i nemoćne. Na istom mjestu u prosincu 2012. bilo je uskladišteno još 13 kilograma marihuane, a taj je put droga krijumčarena preko Dubrovnika. Skupina je razotkrivena početkom 2013. i to nakon što su dvojica kurira uspjela brdskom cestom preko prijelaza Karasovići prokrijumčariti 15,6 kilograma, ali zatim su uhićeni nakon što su se na Pelješcu ukrcali na trajekt za Ploče. Dva mjeseca kasnije pakiranje sa 10 kilograma marihuane što ju je u Njemačkoj trebao dočekati jedan od suradnika dvojica dilera bacila su bježeći od policije.

Antu L. policija je vodila kao jednog od najvažnijih suradnika za područje Zagreba narkobossu Ivanu S. iz Solina, koji je zauzeo čelno mjesto u toj grani ilegalnog posla 2000. godine. Pad Ivana S. započeo je kada je splitska policija 2003. godine pritvorila njegove najjače dilere koji su kontrolirali tržište drogom u Splitu i srednjoj Dalmaciji.

Austrijska policija ga je uhitila u kolovozu 2013. godine nakon višemjesečnog praćenja i suradnje s hrvatskom policijom na seoskom groblju u mjestu St. Veit am Vogau, nedaleko Graza, kada je pokušavao infiltriranom policijskom inspektoru prodati dva kilograma kokaina.

Drugi uhićenik splitskih inspektora je Kristijan Č. (23) iz Splita kod kojeg su u četvrtak pronašli 506 g marihuane pakirane u dvije PVC vrećice, digitalnu vaga te plinski pištolj prerađen u pravo vatreno oružje sa 11 komada pripadajućeg streljiva call 7,65mm. Protiv Kristijana je podnijeta kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Policija ga je već prtijavljivala zbog razbojništva, nanošenja teške tjelesne ozlijede, teške krađe, prijevare i krivotvorenja isprava. Prije godinu i pol dana bio je žrtva u pucnjavi na splitskom Kmanu kada je zbog sukoba u prometu ustrijeljen u potkoljenicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:34