OSUMNJIČENI ISPITANI

NOVI DETALJI O RAZBIJANJU GRUPE TRGOVACA LUKSUZNIM AUTIMA Uz poslovne ljude, menadžere i nogometnu elitu, među kupcima i profesor s Policijske škole

Akcija Uskok-a i ilustracija automobila
 Željko Puhovski / CROPIX

Dan nakon što je policija finalizirala akciju razbijanja skupine trgovaca luksuznim automobilima osumnjičenih zbog poreznih utaja, tijekom poslijepodnevnih sati u četvrtak velika većina osumnjičenih ispitana je u novootvorenim prostorijama USKOK-a u Vlaškoj ulici.

U kasnim noćnim satima u četvrtak ispitan je i prvookrivljeni Ivan Bašić zvani Inja (49), kojega se tereti da je organizirao navodnu skupinu, no prije ispitivanja Bašić je zajedno s kriminalistima i u pratnji svojeg odvjetnika odveden na pretragu njegove kuće i poslovnih prostora otkud su istražitelji odnijeli veću količinu poslovne dokumentacije. No, kako je jedan od osumnjičenika bio nedostupan tijekom četvrtka jer se nalazio u inozemstvu, njega je trebalo ispitati jučer te su osumnjičenici za koje je USKOK predložio određivanje istražnog zatvora, a među kojima je i Bašić, bili dovedeni na zagrebački Županijski sud u poslijepodnevnim satima.

Kako doznajemo, istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio je sinoć jednomjesečni istražni zatvor za svih osam okrivljenika čije je pritvaranje tražio USKOK, uključujući i prvookrivljenog Ivana Bašića zvanog Inja (49).

Kako neslužbeno doznajemo, istražni zatvor protiv Inje određen je po nekoliko osnova - zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, ali i opasnosti od bijega.

Kupci 35 luksuznih vozila, ukupno vrijednih više od 1,6 milijuna eura, nisu obuhvaćeni istragom jer se smatra da su vozila kupili u dobroj vjeri, ne sumnjajući da je dio popratne dokumentacije, koji se odnosi na plaćanje PDV-a, lažiran.

Kao što smo izvijestili, među kupcima je mnogo imena dobro poznatih široj javnosti, poput izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića i trenera Dinama Nenada Bjelice. Tu su i nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat.

Uz njih, skupocjene aute preko Inje Bašića su nabavljali i poslovni ljudi te menadžeri. Tako je direktor DM-a Mirko Mrakužić kupio Audi Q7 za 55.000 eura, Damir Lukač iz tvrtke Flamingo, koji je značajne poslovne uspjehe ostvario na području igara na sreću (Stanleybet), kupio je Porsche Panamera za 105.000 eura, a Kristijan Floričić, jedan od osnivača investicijskog fonda Aureus Invest, nabavio je Porsche Cayenne za oko 90.000 eura.

Mercedes S 350 4MATIC, vrijedan oko 85.000 eura, na svoju tvrtku PP Maksimir export-import kupio je Hrvoje Mrkša. Tu je i Zlatko Dodić iz poznate zlatarske obitelji iz zagrebačke Dubrave, direktor tvrtke za otkup zlata Argentum, koji je na tvrtku Verax Epulo kupio Audi A5 za nepunih 40.000 eura. Nikola Protrka, stalni sudski vještak za informatiku te predavač na Visokoj policijskoj školi, Visokom učilištu Algebra i dubrovačkom Libertasu, preko tvrtki Inje Bašića uvezao je Jaguar XF 2.0 D Prestige za oko 30.000 eura. Poznati ortoped prof. dr. Saša Janković, pročelnik Zavoda za ortopediju KB-a Sveti Duh, voditelj medicinskog tima GNK Dinamo i član medicinskog tima hrvatske nogometne reprezentacije, za svoju Polikliniku Patela kupio je BMW 520 D za nešto više od 30.000 eura, a brat zagrebačkog poduzetnika i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, Zoran Pripuz, za kćer Audi S5 za nešto više od 50.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:37