GOLA

NOVI DETALJI STRAŠNOG ZLOČINA Trudnica koja je zaklala svog partnera pred njegovom djecom prije krvoprolića je tražila pomoć, htjela je u sigurnu kuću

Slađana Brkić (lijevo), očevid, Dejan Slivar (desno)
 podravki.hr, epodravina, facebook

Nekoliko mjeseci prije ubojstva Slađana Brkić (28), osumnjičena da je 15. veljače ubila izvanbračnog partnera Dejana Slivara (46) u njegovoj kući pred maloljetnom djecom, u visokom stupnju trudnoće napustila je Slivara te se sa svojim 5,5-godišnjim sinom vratila u rodnu kuću u okolici Rijeke.

Tamo je, kako je objavio Podravski list, tražila pomoć u riječkom Centru za socijalnu skrb: navodno je molila da je smjeste u sigurnu kuću jer je bila žrtva obiteljskog nasilja, a zamolila je i da njezinu djetetu osiguraju privremenu skrb jer je smatrala da mu je ona sama trenutačno ne može pružiti zbog zdravstvene i financijske situacije.

Ipak se u međuvremenu pomirila s izvanbračnim suprugom i vratila u mjesto Gola na granici s Mađarskom, u kojem je on živio, a nadležnost nad njom preuzeo je Centar za socijalnu skrb Koprivnica pa se zahtjevi predani u Centru za socijalnu skrb Rijeka nikad nisu realizirali. Šest dana nakon što je prijavila prebivalište u mjestu Gola ubila je izvanbračnog supruga.

Prema informacijama koje je prikupio Podravski list, koprivnički Centar za socijalnu skrb oglušio se o mišljenje riječkoga Centra te Slađana Brkić nije dobila potrebnu pomoć. O cijelom je slučaju obaviješteno i nadležno Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, koje je od nadležnih centara zatražilo potrebnu dokumentaciju kako bi napravili analizu.

Dobar odnos

- Utvrđeno je pravilno i zakonito postupanje u radu centara za socijalnu skrb. Postupanja tih ustanova u skladu su sa zakonom i predviđenim individualnim planom postupanja - odgovorili su u nadležnome Ministarstvu.

Kako neslužbeno doznajemo, s odlaskom Slađane Brkić na područje koprivničkog Centra za socijalnu skrb, iz Rijeke je kolegama iz Koprivnice poslano rješenje o privremenom smještaju djeteta u udomiteljsku obitelj. Stručni tim centra je, prema našim informacijama, krenuo u realizaciju tog rješenja, no majka se predomislila, a i njezin je partner, kako neslužbeno saznajemo, inzistirao da dijete ostane s njima, tvrdeći da su stvorili blizak i dobar odnos.

Sigurna kuća

- Zakon o socijalnoj skrbi nudi tu mogućnost prema kojoj roditelj, kad se nađe u teškoj situaciji, bolesti, nemoći ili krizi, može zatražiti od Centra za socijalnu skrb da osigura njegovu djetetu skrb dok se on ne snađe. To se smatra činom roditeljske odgovornosti i Centar po takvim zahtjevima, koji su razmjerno rijetki, postupa. Međutim, ako se roditelj predomisli i povuče zahtjev, Centar ne može na silu postupati i odvoditi dijete jer nije utvrđen niti jedan razlog za oduzimanje djeteta, poput zanemarivanja ili zlostavljanja - objašnjava naš sugovornik.

Koprivnički Centar, tvrdi naš izvor, spremao se dodatno izvidjeti situaciju u obitelji i utvrditi treba li dijete represivno izuzeti iz obitelji. Međutim, do toga nikad nije došlo jer je Slađana Brkić prije usmrtila svojeg partnera.

Što se tiče zahtjeva za smještaj u sigurnu kuću, kaže naš sugovornik, koprivnički Centar o tome nije imao saznanja.

- Čak i da je zatražila smještaj i da su to u Koprivnici znali, stručni radnici ne bi mogli ništa poduzeti ako ona kaže da se predomislila. Centar za socijalnu skrb ne može donositi odluke umjesto odraslih, poslovno sposobnih osoba. Svaka žrtva ima pravo zatražiti smještaj u sigurnoj kući i svaka od njih se ima pravo predomisliti i ne otići u nju - objašnjava naš sugovornik.

Obitelj pokojnoga Dejana Slivara, kako saznajemo, nikad prije nije bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb. Riječ je bila o prilično imućnom ocu troje maloljetne djece, kojem je supruga preminula prije 5 godina od karcinoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:14