ALKOHOL KUMOVAO TRAGEDIJI

NOVI DETALJI STRAVIČNE NESREĆE KOD ZADRA Rođak koji je autom naletio na Vinka Buru vozio ga je na krovu 150 metara, gurnuo ga s krova pa pobjegao

 CROPIX

Vozač mercedesa zadarskih oznaka, 49-godišnji Ante Pelajić, zadržan je u istražnom zatvoru nakon što je u četvrtak na cesti u Stankovcima pijan pregazio vlastitog rođaka, a potom njegovo tijelo gurnuo s krova vozila i pobjegao s mjesta nesreće. Na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO), ovom umirovljenom vojnom policajcu određen je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Nakon što je uhićen, te u petak iz policije priveden na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Zadru osumnjičen je za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće, te kazneno djelo protiv života i tijela nepružanjem pomoći, piše Zadarski.hr.

Kako je utvrđeno istragom, Pelajić je na 47-godišnjeg rođaka Vinka Buru zvanog Roko naletio u četvrtak u 1.18 sati prednjim lijevim dijelom automobila nakon što su prethodno bili na večeri kod zajedničkog prijatelja. Uslijed naleta rođakovog mercedesa, Bura je nabačen na krov vozila, a Pelaić je, iako svjestan da treba ukazati liječničku pomoć koja bi mu mogla spasiti život, nastavio vožnju bez zaustavljanja daljnjih 150 metara. Nakon toga se zaustavio i tijelo rođaka gurnuo s krova vozila, te se ne obavještavajući službu Hitne medicinske pomoći niti policiju, vozilom udaljio s mjesta događaja.

Bura je pronađen u 1,45 sati na cesti gdje je preminuo uslijed višestrukih po život opasnih ozljeda, dok se Pelaić, kako je utvrđeno, vratio na mjesto događaja u 2,30 sati kako bi pokupio registarsku pločicu vozila koja je otpala na kolnik prilikom njegova naleta na rođaka.

- Najprije smo na tlu ugledali tablice s automobila, a onda smo stotinjak metara dalje ugledali još nešto. Moja kćer je otrčala te nam je ubrzo potpuno šokirana uspjela viknuti da na tlu leži čovjek i traži pomoć. "Pomognite mi ljudi", vikao je, a tada još nismo bili svjesni da je to zapravo naš rođak Vinko. Bio je potpuno krvav. Odmah smo nazavali policiju – posvjedočila je nakon nesreće prva rođakinja poginulog Bure.

Pelajić je, kako je utvrđeno, u trenutku nesreće vozio iz smjera istoka u pravcu zapada pod utjecajem 2,33 promila alkohola zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene. Dolaskom do kućnog broja 269, zbog alkoholiziranosti i vožnje brzinom koja nije bila prilagođena uvjetima vožnje po noći i mokrom kolniku, prilikom izlaska iz blagog zavoja izgubio je kontrolu upravljanja te prešao na lijevu prometnu traku po kojoj se kretao njegov rođak, utvrđeno je u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru (ODO), piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:15