NASILJE MEĐU MLADIMA

Novi slučaj RITZ u Zagrebu:'Divlja horda umalo mi je ubilasina zbog jakne od 300 kuna!'

    AUTOR:
    • Viktorija Macukić

  • OBJAVLJENO:
  • 05.03.2012. u 08:24

Damjan Tadić/CROPIX

Skupina huligana divljački je pretukla 16-godišnjaka iz Dubrave na Trgu Stjepana Radića u Trnju u subotu u 21.30 sati nakon što im je odbio dati jaknu. Maloljetnik je mirno sjedio s prijateljima na klupi prije nego što su se nasilnici pojavili. Nakon napada je s teškim ozljedama prevezen u bolnicu u Dubravi, gdje je jučer ujutro i operiran. Zbog slomljene čeljusti mladiću su ugradili dvije pločice i četiri vijka koji će pomoći pri zarastanju. Doktori se nadaju da će se mladić brzo oporaviti iako će mu vijci morati trajno ostati.

A sve se dogodilo zbog jedne jakne.

Ostavili ga u nesvijesti

Petnaestak nasilnika prišlo je klupici i zatražilo jaknu, a maloljetnik im je odbio dati. S prijateljima je počeo bježati kako bi izbjegli daljnji incident. Kolega iz školskih klupa i tri djevojke uspjeli su pobjeći na sigurno, no 16-godišnjak nije bio te sreće. Spotaknuo se i napadači su ga okružili.

- Zadnje čega se moj sin sjeća je da su ga počeli udarati čime su stigli, i rukama i nogama. Od siline udarca pao je u nesvijest i probudio se tek kad su mu upomoć priskočili konobari iz obližnjeg kafića - ispričao je mladićev otac.

Otac vjeruje da je povod brutalnog napada bila sinova jakna iako je njena vrijednost skromna. Ne može shvatiti da je zamalo izgubio sina zbog obične jakne od 300 kuna. Kupljena je u New Yorkeru, od crnog je samta i izgleda kao kaputić. Ispod kaputa je ušivena vestica. Otac govori da je upravo tu jaknu posuđivao od sina.

A napadači su, nakon što su ga pretukli, mladiću uzeli i jaknu i vestu te je u nesvijesti ležao samo u majici kratkih rukava.

Huligani pak, kaže otac, prema opisu nisu pripadnici niti jedne skupine. Koliko se pretučeni mladić i njegovi prijatelji sjećaju, bilo ih je mnogo i svi su drugačije bili odjeveni. Kao da se skupilo društvo iz kvarta.

- Jedan je bio ćelav, drugi poluduge kose, treći duge kose. Djeca kažu da ne mogu nikoga izdvojiti. Opisi su podijeljeni policiji koja traga za njima. Teško mi je, nikad nisam mislio da ću morati vidjeti svoje dijete u tom stanju, ali vjerujem da će pravda biti zadovoljena - kaže zabrinuti otac.

Iz zagrebačke su policije izvijestili samo da je došlo do nasilja u Trnju te da je mladić teže stradao, no ne znaju tko su napadači niti kako izgledaju.

Uzoran mladić

Očajni otac sina opisuje kao dragog i vrijednog dečka koji ne bi mrava zgazio. Pohađa 12. gimnaziju i slobodno vrijeme provodi s prijateljima u šetnji. Svakog je dana najkasnije u 23 sata doma. Tako je trebalo biti i u subotu. Izašao je iz kuće u 18 sati, nakon čega je s prijateljima šetao po Maksimiru, a nakon toga su odlučili otići u park u Trnje, sjesti na klupicu i popričati. Nisu ni slutili da će biti žrtve nasilnih vršnjaka. Jer, kako su ih opisali, napadači imaju između 15 i 17 godina. Zbog čega su ga stvarno napali i je li zaista povod njihova nasilnog ponašanja bila jakna koju je mladić odbio dati, znat će se tek kada ih i ako ih policajci uhvate.

Svakodnevna pojava

To, nažalost, nije usamljen slučaj maloljetničkog nasilja posljednjih mjeseci na zagrebačkim ulicama. Na odjelu na kojem leži pretučeni maloljetnik kažu da svakog tjedna obrađuju ozljede pretučenih mladića.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Izdvajamo