DRAMA U ZAGREBU

NOVI VATRENI OKRŠAJ SUKOBLJENIH ROMSKIH OBITELJI Najmanje jedan muškarac ranjen u pucnjavi na Vukovarskoj

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Više hitaca iz vatrenog oružja, najmanje jedan ranjeni muškarac, jedan uhićeni i cjelonoćna potraga za jednim automobilom i njegovim vozačem - epilog je drame koja se odvijala u petak u 20:40 sati na Vukovarskoj ulici ispred kućnog broja 243, tik uz hotel Meridijan. Točno tu nalazi se kuća člana romske obitelji Osmanović, čiji je sukob s članovima obitelji Zahirović eskalirao prošle srijede rafalima ispred osnovne škole u Vukomercu.

Sve raspoložive policijske snage su se angažirale u potrazi za sudionicima pucnjave, a pripadnici interventne i temeljne policije dežurali su oko kuća u gradskim zonama u kojima žive članovi sukobljenih obitelji i drugi upleteni u rat dvaju romskih klanova. Prema prvim neslužbenim informacijama, pucano je iz jednog automobila u drugi, u kojemu je najmanje jedan muškarac ranjen.

Propucani automobil potom se suludom vožnjom probio do Klinike za traumatologiju u Draškovićevoj ulici, gdje je ranjeni muškarac došao po pomoć. Ubrzo se oko bolnice okupio veći broj Roma, kojima policajci nisu dozvolili ulazak u zgradu. Također neslužbeno, jedan je muškarac samovoljno došao u policijsku postaju na Trnju, a za drugim se tragalo.

Nedugo nakon pucnjave, svjedoci su na Vukovarskoj kod Heinzelove vidjeli BMW koji je suludom brzinom jurio prema istoku. U njemu je, navodno, sjedio muškarac golog torza. Pojavila se i verzija da je muškarac iz “Traume” ranjen sačmaricom. Službenici kriminalističke policije odmah nakon dojave o događaju kod hotela Meridijan 16 pregledali su snimke kamera u zoni oko mjesta događaja. Prethodno je blokiran sjeverni trak Vukovarske ulice i članovi ekipe za očevide pretražili su kolnik u potrazi za čahurama i drugim tragovima.

Zasad nema potvrde da je pucnjava nastavak rata Zahirovića i Osmanovića, već da su u pitanju dvije druge obitelji, ali ne isključuje se niti povezanost s tim sukobom. Zahirovići i Osmanovići zaratili su navodno oko novčanog duga, a sukob je eskalirao u srijedu, 12. rujna u Porečkoj ulici, ispred Osnovne škole Vukomerec, nekoliko minuta prije 19 sati, neposredno prije izlaska školaraca s nastave.

Pukom srećom, nikoga tada nije usmrtio ili ranio niti jedan od najmanje 30-ak hitaca ispaljenih iz automatske puške prema kući Zahirovićevih. Prema iskazima svjedoka, dvojica Osmanovića dovezli su se terencem Porsche Cayenneom 20-ak metara od kuće Zahirovićevih, gdje su stali. Izašli su i počeli pucati iz kalašnjikova prema balkonu, na kojem su bila dvojica Zahirovića. Ovi su, pak, uzvratili paljbom po autima, školskom dvorištu...

Uhićeno je tada 19 osoba, koje su još na krim obradi. Odgovornima prijeti zatvor, a sukobljene obitelji kao po špranci ponavljaju istu rečenicu: “Mi pucali nismo. Oružje nemamo. Oni su napali nas!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:56