PRAVNI MANEVRI

NOVI ZAPLET U SLUČAJU ŠKRINJA Sada je sve na Vrhovnom sudu: Usvoji li Smiljaninu žalbu, optužnica protiv nje mogla bi se srušiti poput kule od karata

 
Smiljana Srnec i Jasmina Dominić (gore); Smiljanu Srnec dovode na sud (dolje); pretres kuće obitelji Dominić nakon dojave o pronalasku leša (glavna fotografija)
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Od Smiljane Srnec ipak nismo čuli njezinu verziju događaja o tome što se zbilo u kući u Palovcu u kojoj je nepunih 19 godina bilo skriveno tijelo Jasmine Dominić.

Razlog odgode njezine obrane pravni je manevar odvjetnika koji je zatražio da se kao nezakoniti izdvoje dokazi kad je policija došla u kuću u Palovcu, ali i vještačenja prof. dr. Josipa Škavića.

Odvjetnik Krešimir Golubić tvrdio je da je sve to nezakonito izvedeno, i to potkrijepio sudskom praksom, ali je njegove zahtjeve predsjednik vijeća, sudac Tomislav Brđanović, ipak odbio.

- Riječ je o prevažnim stvarima i sud će o tome donijeti posebno rješenje na koje stranke imaju pravo žalbe o kojoj će odlučiti viši sud, pa se današnja rasprava odgađa - kratko je izvijestio predsjednik vijeća što je značilo odgodu suđenja.

Sasvim je izvjesno da će Smiljana Srnec godišnjicu otkrića tijela svoje sestre dočekati u varaždinskom zatvoru.

Odvjetnik Smiljane Srnec od prošle je rasprave ispitao troje svjedoka, koji su poznavali Jasminu Dominić, i predložio je da ih i sud ispita, čemu se protivila tužiteljica Irma Bagarić.

- Iz bilješki u spisu vidljivo je da ti svjedoci nemaju nikakva nova saznanja za koja dosad ne znamo. Opetovano se vrtimo u krug i ponavljamo iste dokaze o kojima je vijeće već odlučilo i tome ne vidim nikakav cilj ni svrhu - rekla je tužiteljica.

U međuvremenu je tužiteljica u spis dostavila DVD s fotografijama očevida i obdukcije tijela Jasmine Dominić, a odvjetnik Krešimir Golubić prigovorio je što je to optužba tek sad dostavila u spis.

Kad je, pak, riječ o zapisnicima za koje je obrana tvrdila da su nezakoniti, tužiteljica je tome oponirala i citirala zakonske odredbe što je to očevid i zašto smatra da je sve napravljeno po Zakonu o kaznenom postupku i u skladu sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima. Međutim, branitelj Smiljane Srnec, odvjetnik Krešimir Golubić, ustrajavao je u tome da se, s obzirom na to da se radilo o zatvorenom i nastanjenom prostoru, trebao raditi pregled, a ne očevid. To bi, prema njegovu mišljenju, diskvalificiralo zapisnike o očevidu koje je sastavila policija.

Odvjetnik Golubić tražio je da se provede i novo kombinirano psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje nad Smiljanom Srnec, prigovarajući da su neke ocjene njezina karaktera donesene na temelju samo nekih parcijalnih događaja i da ona zapravo u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče nije prošla odgovarajuće preglede. Međutim, i taj je njegov zahtjev predsjednik vijeća odbio.

S obzirom na današnji ishod ročišta, sad je sasvim izvjesno da će do nastavka suđenja sigurno proteći neko vrijeme jer tek nakon što predsjednik vijeća napiše rješenje o odbijanju prijedloga obrane kao nezakonitih, branitelj ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Danas se moglo čuti kako se predsjednik vijeća odlučio na to da posebnim rješenjem odbije prijedloge obrane i pričeka što će o tome reći Vrhovni sud kako bi poslije izbio eventualne adute obrani za problematiziranje tih pravnih pitanja u žalbi na prvostupanjsku presudu.

To je protumačeno i kao potez predsjednika vijeća da ima “osigurač” i pokriće za svoju odluku od strane višeg suda, a ako bi Vrhovni sud ocijenio da je u pravu obrana Smiljane Srnec i odlučio da su navedeni dokazi nezakoniti, tada bi optužba bila u velikim problemima.

Kada bi se to dogodilo, argumenti na kojima počiva optužnica, uz to i bez priznanja okrivljene - a koje, kada bi i postojalo, ionako samo po sebi ne može biti jedino uporište za osuđujuću presudu - bili bi veoma krhki i prijetili bi da se optužnica sruši kao kula od karata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:04