NASTAVAK SUĐENJA

NOVINAR ŽELJKO PERATOVIĆ NA SUDU OPISAO KAKO SU GA PRETUKLI 'Dohvatili su me i lupali, strahovao sam da će mi lopatom raskoliti glavu'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Vladimiru Čunku (67), njegovom sinu Vladimiru (40) te Zihnijii Grahoviću (51) optuženima da su 28. svibnja 2015. premlatili novinara Željka Peratovića na njegovom imanju u Luci Pokupskoj na karlovačkom području. Slušajući Peratovićevo detaljno svjedočenje o proživljenom obračunu iz kojeg je jedva izvukao živu glavu, optuženički je trojac, koji se inače ne smatra krivim, svako malo kolutao očima. Čunko stariji je optužen da je poticao na kazneno djelo, dok su Čunko mlađi te Grahović, inače zaposlenik kod Čunkovih, optuženi za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda te narušavanja nepovredivosti doma i uništenje imovine.

Kobnog dana Čunko mlađi i Grahović su napali Peratovića te mu upali u dom gdje su ga srušili na pod i šaketali i cipelarili da bi ga u jednom trenutku udarali i metalnim satom po glavi. Korak dalje u iživljavanju je otišao Čunko mlađi, dok je njegov otac na vratima stana čuvao stražu, a koji je na Peratovića i kleknuo te ga rukama stezao za vrat. Napadače, od kojih se branio ašovčićem, novinar je tad prvi puta vidio u životu.

- Čunko stariji s mornarskom kapom na glavi i Grahović koji je izgledao prilično izgužvan, pješice su došli u moje dvorište. Pitao sam ih što trebaju. Djelovali su mi pripito. Čunko me počeo ispitivati jesam li ja novinar. Predstavio se kao Čunko 'peskar', a to znači da se bavi vađenjem pijeska. Pokušavao me uhvatiti za lijevu ruku. Izmicao sam se i nije mi bilo jasno što hoće pa je nadodao da sam svojim pisanjem naštetio njihovom poslu, no to nije istina jer sam podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog ilegalnog šljunčarenja radi kojeg je došlo do klizišta na mom imanju – prisjetio se u sudnici Željko Peratović kojeg je potom Čunko stariji zgrabio za ruku, a Grahović uhvatio u tzv. 'kravatu'. Tada je shvatio da s “gostima” ne može razgovarati, a kamoli ih otjerati pa je otrčao prema drvarnici gdje je uzeo vojnu lopatu, 'ašovčić'. U tom je trenutku ugledao kako Čunko mlađi juri u dvorište nakon čega su ga sva trojica okružila, a on je, mašući lopatom, pokušavao ih držati na odstojanju. Čunko stariji i Grahović su mu djelovali pripito, a Čunko mlađi nadrogirano.

Zagreb, 160317.
Opcinski kazneni sud, Ilica.
Sudjenje Vladi Cunku i dr. kod sudca Nenada Lukica za premlacivanje novinara Zeljka Peratovica. 
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX
Vladimir Čunko mlađi, Vladimir Čunko stariji i Zihnija Grahović

- Sva tri moja psa u dvorištu su se uzbunila, ali nisu imali dosad takvog iskustva pa me nisu ni mogli braniti. Otrčao sam u kuću braneći svoj integritet, no oni su krenuli za mnom. Gurali su vrata koja nisam uspio zaključati. A kako su bili jači, vrata su popustila pa sam pobjegao u sobu, a za mnom su stigli Grahović i Čunko mlađi. Dohvatili su me i lupali, a ja sam strahovao da će mi uzeti ašovčić i njime raskoliti glavu. Pao sam na pod. Udarali su me nogama. Grahović me uhvatio za ruku, a Čunko mlađi me metalnom vekericom udario u sljepoočnicu. Osjetio sam ošamućenost i toplinu, a Grahović je govorio: 'Dosta, dosta!, no Čunko mlađi ga je ignorirao pa mi je skočio na ramena te me stezao za grlo vičući: 'Gotov si! Ubit ću te' Imao sam osjećaj da mi oči ispadaju. Lijevom rukom sam ga uspio uhvatiti za testise pa je od boli odskočio. Došao sam do zraka i uspio dozivati upomoć – posvjedočio je još Peratović pojasnivši da ga je Grahović na kraju ašovčićem udario nakon čega se odlučio praviti da je u nesvijesti. Divljački ispad s vrata je promatrao Čunko stariji koji se, uvjeren je Peratović, okomio na jednog od njegovih pasa. Nakon što su napadači otišli, Peratović je pozvao u pomoć prvog susjeda Franju Požgaja koji mu je pomogao, temeljem detaljnih opisa, detektirati počinitelje. Potom je pozvana i policija na čiju efikasnost Peratović ima primjedbe.

- Dok sam ja bio u bolnici gdje me odvezla Hitna pomoć, Požgaj me nazvao da mi kaže kako napadači slave u kafiću Dijamant. Kad im je valjda ponestalo novca za alkohol, otišli su opet do moje kuće jer su očito čuli da sam pušten iz bolnice. Pokušali su provaliti u moj dom i to s ašovčićem koji je ostao uz vrata. Porazbijali su stakla i oštetili ženin auto. Čunko mlađi i njegov radnik su uhićeni brzo, dok se stariji skrivao i čije prijetnje su mi kasnije prenosili ljudi iz njegova društva. Za mene je to bio pokušaj ubojstva i mislim da je bilo naručeno – zaključio je Peratović čiji je ašovčić kojim se branio, kasnije policija pronašla u Čunkovu autu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:57