KOBNA BRZINA

Obitelj poginulih u Krapinskoj: Nitko nas nije nazvao i izrazio sućut

Vozač Chevroleta nakon očevida pušten je i bit će prijavljen redovnim putem. Teško ozlijeđeni Miroslav Pokorny oporavlja se od ozljeda na intenzivnoj njezi
 šime Šokota/CROPIX

ZAGREB - Službenici postaje prometne policije u Lučkom dostavit će nadležnom sudu rezultate očevida teške nesreće u kojoj su u subotu u 16.58 sati u Krapinskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci živote izgubili slovenski državljanin Vladimir Pokorny (51) i Hrvatica Libuša Marija Tir (64), dok je stric poginulog Miroslav Pokorny (71) zadobio ozljede od kojih se oporavlja na odjelu intenzivne njege na kirurgiji bolnice Sestre milosrdnice.

Doslovno pokosio pješake

Istražni sudac i prometni policajci ustanovili su da je Matija P. (24) prevelikom brzinom vozio Chevrolet Epicu Krapinskom ulicom iz smjera Trešnjevačkog trga prema Savskoj, te je u jednom trenutku izgubio nadzor nad vozilom, desnim kotačima udario u rubni kamen, odbio se na lijevu stranu kolnika, zarotirao, ponovno udario u rubnik s druge strane ceste i na nogostupu doslovno pokosio troje pješaka.

Vozač u šoku zbog nesreće

Matija P. tvrdio je policajcima nakon nesreće da mu je na cestu izletio pas kojeg je pokušao izbjeći, te da je zbog toga naletio na rubnjak. Te navode ispituju kriminalisti prometne policije.

Tijekom očevida jedan je mladić držao na uzici psa, stajao pokraj policijske ekipe i razgovarao s istražiteljima. U crnoj majici kratkih rukava, usprkos hladnoći, pokraj slupanog Chevroleta stajao je i šokirani vozač Matija P. Njega su policajci alkotestirali i utvrdili nultu vrijednost. Ipak, kasnije su mu liječnici uzeli uzorke urina i krvi kao bi sa sigurnošću ocijenili je li bio pod utjecajem alkohola ili droga. Sad je ostao bez vozačke dozvole, a kazneno će odgovarati za uzrokovanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.

Išli na kavu i šetnju

Kako doznajemo, pokojni Vladimir Pokorny bio je zaposlen u farmaceutskoj tvrtki Krka u Novom Mestu, a njegov stric Miroslav je u mirovini. Hrvatskog su podrijetla, a u subotu oko 14 sati došli su u Zagreb u kratki posjet Libuši Mariji Tir, želeći s njom popiti kavu i prošetati.

- Ne bismo htjeli da se o ovome opširno piše. Zasad mogu reći samo da smo svi u šoku. Vozač ili netko iz njegove obitelji nije nas nazvao i izrazio sućut - rekao je dečko kćeri poginule Makaranke Libuše Marije Tir, iskusne referentice turističke agencije u Promajni kod Makarske. Nesretna žena bila je u posjetu kod kćeri u Zagrebu.





Za smrt pješaka najviše krivi vozači

Prema statistikama PU zagrebačke, tijekom 2009. poginuo je 21 pješak, odnosno 4 pješaka ili 16 posto manje u odnosu na 2008. Ozlijeđeno je 600 pješaka, što je 18 pješaka ili 2,91 posto manje u odnosu na 2008. U listopadu i studenom nije bilo poginulih pješaka, a najviše ih je poginulo u veljači, i to pet.

Poginulih pješaka starijih od 60 godina bilo je 17, što je 80,95 posto ukupnog broja poginulih pješaka. Od 21 poginulog pješaka za nesreću su bila odgovorna četvorica ili jedna petina. Najmlađi poginuli pješak bila je djevojka u dobi od 18 godina. Poginula je u Jastrebarskom na Strossmayerovu trgu, gdje je na nju dok se nalazila na nogostupu naletio osobni automobil. Najstariji poginuli pješak imao je 87 godina. Na pješačkom prijelazu poginulo je 8 pješaka, što je 38,10 posto od ukupno 21 poginulog pješaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:32