BRUTALNI NAPAD

OBITELJ PREMLAĆENOG MLADIĆA KOJI LEŽI U KOMI 'Namamili su ga u sačekušu jer nije htio lažno svjedočiti. Doslovno su mu lubanju razbili'

 Josko Ponos / CROPIX

Joško Božić Kudrić, 34-godišnjak iz Splita, završio je u istražnom zatvoru nakon što je priveden na Županijsko državno odvjetništvo zbog pokušaja ubojstva 20-godišnjega Nikole Krmeka iz Splita. Nesretnog su mladića, podsjetimo, Božić Kudrić i 25-godišnji Anel Hadžić u srijedu dovezli automobilom na Hitni krirurški prijem s teškim ozljedama glave.

Motivi napada još su, službeno, nejasni, a i Božić Kudrić se na ispitivanju pred Državnim odvjetništvom branio tvrdeći da je mladića samo jednom lagano udario u autu i čudio se kako je moguće da je on zbog toga zadobio tako teške ozljede.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izvijestilo je jučer da je “nakon ispitivanja osumnjičenika zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu sucu istrage Županijskog suda u Splitu podnio prijedlog za određivanje istražnoga zatvora protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva.

U razgovoru s jednim od bliskih članova obitelji mladića koji razbijene glave i dalje leži u dubokoj komi na Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Split, te su liječnici vrlo suzdržani u pogledu njegova daljnjeg budućeg stanja, Slobodna Dalmacija je doznala što je najverojatniji motiv ovog divljačkog čina.

- Moram odmah reći da je Nikola prije dva tjedna bio na testiranju jer se htio pridružiti Hrvatskoj vojsci i prošao je sve liječničke i psihološke preglede tako da nije on bio pod utjecajem nikakvih droga ili bilo čega drugog kao što su neki pisali. S Kudrićem se, koliko znam, počeo intenzivnije družiti u posljednjih mjesec dana, ali su se znali i prije jer su susjedi. Kudrić ga je u posljednje vrijeme non-stop zvao mobitelom, a znam da su se vidjeli u utorak navečer. Bili su Kudrić Božić, Nikola i još jedan momak kojeg zovu Rus. Našli su se jer je Nikola u srijedu ujutro bio pozvan na suđenje u Šibenik kao svjedok u postupku protiv Kudrića i tog Rusa zbog nekakvih provala i krađa koje su ovi počinili u prosincu prošle godine, a on je bio s njima u automobilu kad su uhićeni. Oni su ga nagovarali da lažno svjedoči kako bi se njih dvojica izvukla, ali je on na svjedočenju kazao što zna i očito time “utopio” ovu dvojicu. Siguran sam da je ovaj drugi nakon suđenja nazvao Kudrića i rekao mu: “Cinka te!” - priča član obitelji Krmek.

Dodaje i kako je zbog tih krađa Nikola proveo nekoliko mjeseci u istražnom zatvoru u Šibeniku, no da tada nikome, pa niti svojoj majci nije htio govoriti o detaljima jer se jako bojao za sebe i članove svoje obitelji.

Tukli su ga na otvorenom

- Oni su ga i prije dva tjedna isprebijali po rebrima, cijelog su ga slomili, ali nikome nije to rekao jer ih se bojao. Te je srijede Nikola bio u kući i onda ga je oko 17 sati nazvao Božić Kudrić i rekao mu da iziđe van da se moraju vidjeti. Napravili su mu klasičnu sačekušu, ubacili su ga u škodu fabiju Kudrićeve djevojke i odveli negdje i isprebijali na mrtvo ime.

Policija veli da je to bilo u automobilu, ali sigurno nije jer je Nikola u bolnicu doveden cijeli blatnjav i prašnjav, očito je da su ga negdje na otvorenom tukli, a pitanje je i čime. Koliko znam, u vozilu je nađena cjepanica i velika baterijska svjetiljka i one su poslane na vještačenje. Izgleda da su se prepali kad su vidjeli što su napravili, pa su ga zato odveli u bolnicu.

Ostavili su ga u autu i pozvali medicinsko osoblje koje je onda zvalo policiju. Policija je odmah došla i čuvala automobil, a njih su dvojica poslije uhvaćena u krugu bolnice jer su pokušali bježati - priča sugovornik Slobodne Dalmacije .

Kaže kako je Nikolina majka saznala što se događa kad se ranije vratila te srijede popodne s posla kući i u blizini Kudrićeve kuće vidjela naoružane policajce. Nazvala je odmah policiju i rekla da joj se sin ne javlja i ne zna što je s njim, a oni su joj onda kazali što se dogodilo. U tom je trenutku njezin Nikola već bio na operacijskom stolu.

Krupan je, ali povučen i mek

- Doslovno su mu razbili lubanju! Doktor nam je rekao da se čuda događaju, no da moramo biti spremni na sve. Nikoli je cijeli zatiljak razbijen, doktor je kazao da su mu doslovno vadili mozak, te da ne znaju kakve će biti posljedice jer ne znaju koliko je dugo mozak bio bez kisika.

Nikola je završio pomorsku školu i radio je povremeno u jednoj pekarnici i u marini. On je krupan momak od 120 kilograma, ali je povučen i mek, toliko mek da je ljudima poput Kudrića bilo lako obraditi ga. Oni inače imaju tu šemu da te momke uvuku u svoje kolo i onda ih praktično prisiljavaju da kradu i provaljuju za njih.

Nikolin je otac jako bolestan, majka je sad u totalnom šoku i nije joj jasno što se događa. Naravno da se nadamo najboljem ishodu za njega i da će se izvući iz ovoga - zaključuje sugovornik Slobodne .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:58