SUD ODLUČIO

OBOLJELI OD MULTIPLE SKLEROZE, HUANITO LUKSETIĆ, OSUĐEN NA DVIJE GODINE ZATVORA ZBOG UZGAJANJA KONOPLJE: 'Mogao je uzgajati i manje količine!'

Zagreb, 220216.Prosvjed Marka Zebe, 100% ratnog vojnog invalida, oboljelog od PTSP-a, ispred Ministarstva zdravlja na Ksaveru zbog uskracivanja prava na lijek od kanabisa.Na fotografiji: Huanito Luksetic, dosao je podrzati Marka Zebu.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX / CROPIX

Huanito Luksetić (39) iz Bregi kod Matulja osuđen je jučer na dvije godine zatvora, dok je njegovom sumještaninu, 45-godišnjem Goranu Zakrajšeku, izrečena kazna od deset mjeseci zatvora, a iza rešetaka završili su zbog ilegalne proizvodnje i držanja marihuane radi prodaje, piše Novi list.

Time je završen sudski proces koji su obilježila Luksetićeva objašnjenja i tvrdnje da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje. Naime, još od uhićenja je naglašavao da je – kao oboljeli od multiple skleroze – uzgoju konoplje i uzimanju kanabisovog ulja prišao kad je već probao sve u liječenju, i konvencionalnu medicinu, i nekonvencionalne metode.

Sud je ocijenio dokazanim inkriminacije iz optužnice koja je teretila Luksetića da je u krugu obiteljske kuće u Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda.

Sutkinja Tatjana Čargonja u obrazloženju presude je naglasila da je predmet optužbe vrlo velika količina konoplje, od koje se mogla dobiti velika količina ulja, za višegodišnju osobnu uporabu.

Pozvala se na nalaz toksikološkog vještaka, prema kojem je – ako se uzmu u obzir Luksetićeva objašnjenja da je koristio gram ulja kanabisa dnevno – iz dijela biljne materije zaplijenjene od Luksetića, samo iz cvjetnih vrhova i pripadajućeg lišća, mogla dobiti količina ulja kanabisa dostatna za 50-ak mjeseci konzumacije.

– Optuženi Luksetić je mogao uzgajati i manje količine konoplje i od nje dobivati lijek za suzbijanje simptoma multiple skleroze, a da se ne dovede u situaciju da posjeduje čak 15 kilograma marihuane. Navodi iz obrane optuženika nisu dovoljno uvjerljivi za zaključak da je držao toliku količinu marihuane isključivo za vlastite potrebe, proizvodnju ulja – naglasila je predsjednica sudskog vijeća.

Vijeće sutkinje Čargonja zaključilo je da su obojica optuženih kriva za drugu točku optužnice, koja ih je teretila da su uzgojili 11 stabljika konoplje, s namjerom da se dobije marihuana i ona proda.

Nije prihvaćena obrana Zakrajšeka koji je objašnjavao da je htio pomoći Luksetiću da od konoplje dobije ulje kojim će se liječiti, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:16