IMA TEŠKE OZLJEDE GLAVE I TIJELA

Obračun u šibenskom zatvoru: Pretučen ubojica poznatog pripadnika Torcide, cijeli incident snimljen kamerama!

 
Teniski centar gdje se odvio tragični događaj (lijevo), Ivan Mate Blažević (desno), Nikola Gusić Janjić (u sredini)
 Mario Todorić, Nikola Vilić / CROPIX, PU Splitsko-dalmatinska

U šibenskom zatvoru, gdje je smješten iz sigurnosnih razloga, Nikolu Gusića Janjića (25) iz Podstrane napao je Igor Dokić (41), zvani Medo, iz Solina, nanijevši mu nagnječenje glave, šake, lakta i koljena.

Nakon incidenta Gusić Janjić odveden je na hitni prijem šibenske bolnice, gdje su mu nakon niza pregleda utvrđene lakše tjelesne ozljede, a izvješće je proslijeđeno šibenskoj policiji, donosi Slobodna Dalmacija.

Gusić Janjić optužen je zbog ubojstva Ivana Mate Blaževića (23) iz Splita prošlog ljeta ispred kafića u Stobreču. Budući da je žrtva bila istaknuti član Torcide, Gusića Janjića zbog straha od osvete nisu smjestili u istražni zatvor na splitskim Bilicama, već je kao najsigurnije rješenje izabrana ćelija u Šibeniku.

Do napada je došlo tijekom šetnje u poslijepodnevnim satima na tzv. velikoj šetnici šibenskog zatvora. Budući da je taj prostor pod videonadzorom, cijeli incident je snimljen. Dok je Nikola Gusić Janjić stajao naslonjen na zid kraj telefonske govornice, prišao mu je Igor Dokić i napao ga udarcem šakom u glavu, od čega je ovaj pao na tlo. Daljnji napad spriječio je zatvorski čuvar te je Dokić sproveden nazad u svoju ćeliju, dok je Gusić Janjić odveden u bolnicu na pregled.

Udarci na podu

O svemu su sastavljena izvješća koja su zajedno s videosnimkom dostavljena na Županijski sud u Splitu. Osim službenog izvješća Uprave za zatvorski sustav i probaciju, dostavljeni su liječnički nalazi i izjave obojice istražnih zatvorenika. Prilikom pregleda u šibenskoj bolnici Gusiću Janjiću su napravljene RTG snimke glave, zgloba šake i koljena te neurološki pregled. U liječničkim nalazima je navedeno da je pretrpio udarac šakom u glavu te je bačen na pod, gdje je ponovno udaren rukom i koljenom. Nakon obavljenih pretraga utvrđeno je da se radi o lakšim tjelesnim ozljedama nagnječenja glave, desnog lakta i šake te lijevog koljena. Bolnica je odmah o svemu pisanim putem obavijestila šibensku policiju.

Nakon incidenta Nikola Gusić Janjić je kazao da je mirno stajao naslonjen o zid kada ga je bez povoda napao Igor Dokić. S druge strane, Igor Dokić je izjavio da ga cimer s kojim Gusić Janjić dijeli ćeliju ne podnosi te mu je on govorio protiv njega. Upravo zbog toga je oprezan, izjavio je Dokić, te je tog dana na šetnji primijetio da Gusić Janjić ima nešto u ruci, te se u stvari branio.

Iako se incident dogodio prije više od mjesec dana, nije se ponovno evaluirala procjena da je za Gusića Janjića najsigurniji smještaj u šibenskom zatvoru, već se nadalje nalazi tamo. Osim njega i Igora Dokića, tamo su smješteni brojni zatvorenici iz Splita. Uprava za zatvorski sustav obavijestila je o svemu splitski sud tek nakon što su od njih dobili upit o incidentu. Prva informacija o napadu došla je od odvjetnika Nikole Gusića Janjića, nakon čega je splitski sud od šibenskog zatvora zatražio pisani izvještaj.

Dugo skrivanje

U međuvremenu je na Županijskom sudu u Splitu ovaj tjedan održano optužno vijeće, koje će procijeniti osnovanost optužnice protiv Nikole Gusića Janjića. Prema optužnom aktu, ubojstvo se dogodilo 11. kolovoza oko 4.10, neposredno nakon svađe, te je Nikola Gusić Janjić zadao Ivanu Mati Blaževiću ubodnu ranu s namjerom da ga usmrti. Ubo ga je u lijevu stranu grudi, od čega je došlo do oštećenja srca i prsne aorte s posljedičnim izljevom krvi u obje strane grudnog koša. Teško ranjeni Ivan Mate Blažević prevezen je u KBC Split, gdje je usprkos hitnoj liječničkoj intervenciji preminuo u 4.50. Odmah nakon incidenta Nikola Gusić Janjić je pobjegao i uspješno se skrivao 40-ak dana, nakon čega se u pratnji oca predao splitskoj policiji.

Tijekom perioda u kojem je bio nedostupan, strah od osvete spominjao se kao temeljni razlog njegova bijega. Nakon uhićenja je bilo očito da strah od odmazde ne muči samo Gusića Janjića i njegovu obitelj, već i pravosudnu policiju, te je odlučeno da ga se ne vodi u splitski zatvor. Tijekom optužnog vijeća ovog tjedna nisu Gusića Janjića dovodili na splitski sud već je sudjelovao videovezom sa šibenskog županijskog suda. Njegovi branitelji predložili su nadopunu psihijatrijskog vještačenja za Nikolu Gusića Janjića. Ako optužno vijeće prihvati njihov prijedlog, optužnica će se vratiti na dopunu istrage. Međutim, postoji i mogućnost da optužno vijeće procijeni da se navedena nadopuna može napraviti tijekom suđenja te potvrdi optužnicu, nakon čega će se odrediti datum glavne rasprave, piše Slobodna Dalmacija.

Prosuo heroin i nagazio policajca

Igor Dokić nalazi se u šibenskom zatvoru jer čeka okončanje postupka u kojem mu se sudi zbog bježanja s heroinom, prilikom čega je jednom policajcu Mercedesom zgnječio stopalo i zdrobio mu kosti.

U lipnju 2016. godine policajci su zatekli Igora Dokića na parkiralištu u Solinu. Bježeći je prosuo heroin kroz krovni prozor automobila, a kada su blokirali cestu pred njim, krenuo je vozilom unatrag, prilikom čega je udario u službeno vozilo. Nakon toga ponovno vozi naprijed i gazi nogu policajcu, ali je ubrzo savladan i uhićen. Pretragom njegovog stana pronađen je pištolj Beretta, kalibra 7,65 mm sa streljivom.

Na Općinskom sudu u Splitu osuđen je na tri godine zatvora u travnju prošle godine. U veljači ove godine Županijski sud u Puli presudu je ukinuo i naložio novo suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:51