MILIJUNSKA TUŽBA

ODBILI MU ODŠTETNI ZAHTJEV Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije izgubio spor i mora platiti 251.640 kuna sudskih troškova

Od početka spora protiv RH i Grada Šibenika Lučića je zastupao odvjetnik Tvrtko Bilić-Erić, a Lučić tvrdi da ga je uvjeravao da će dobiti milijunsku odštetu
 Darko Tomas / CROPIX

- Čekajte, nisan skužija, kako jedan dio moran platit, a drugi ne moran - zbunjeno je reagirao vidno razočarani Frane Lučić nakon što mu je sutkinja Općinskog radnog suda u Zagrebu Ida Vrančić u srijedu točno u 14 sati priopćila da je u cijelosti odbijen njegov milijunski tužbeni zahtjev, a da uz to mora platiti 251.640 kuna sudskih troškova.

- Tužena Republika Hrvatska tražila je naknadu još 41 tisuću kuna, ali taj sam dio odbila - objasnila mu je sutkinja I. Vrančić.

Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije, poveo je još početkom 2009. radni spor protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika. U obrazloženju presude stoji da je temeljni razlog za odbijanje tužbenog zahtjeva promašena pasivna legitimacija.

Rekao mu da dobro stoje

- Drugim riječima, ne mislim da vi niste pretrpjeli štetu, kako materijalnu, tako i nematerijalnu, ali smatram da za to nisu odgovorne pravne osobe koje ste tužili - obrazložila je sutkinja I. Vrančić.

Na objavi presude u srijedu nije bio Lučićev odvjetnik Tvrtko Bilić-Erić jer mu je Hrvatska odvjetnička komora oduzela licencu za obavljanje odvjetničkog posla. Devet klijenata prijavilo ga je za prevare i niz drugih grubih kršenja pravila struke, pa je na objavu došao zamjenski odvjetnik Zoran Gašparon. Ako presuda donesena u srijedu postane i pravomoćna, Frane Lučić bit će najveća žrtva odvjetnika Bilića-Erića.

Tvrtko Bilić-Erić

Nakon presude kratko smo razgovarali s Lučićem o ishodu spora. Na pitanje je li ga odvjetnik do kraja držao u uvjerenju da "dobro stoje u ovom predmetu" i da će zasigurno dobiti milijunsku odštetu, Frane kaže da jest. Zna da je Bilić-Erić i druge svoje stranke uvjeravao da očekuje ogromnu nagradu nakon povoljne presude.

- Da, može se reći da je tako. Šta da vam kažem… napišite što hoćete - rekao je rezignirano.

- Nemojte opet napisati da tražim 17 milijuna kuna. To zvuči ružno. Tražio sam zapravo devet pa šest milijuna kuna - prilično je nejasno pokušao osporiti medijske napise o svojoj parnici.

Iznos od traženih 17 milijuna kuna nastao je kao zbroj u tužbi iskazane neimovinske štete plus zatezne kamate koje teku od ožujka 2009., te svih dosad neisplaćenih rata tražene doživotne rente, koja je u tužbi precizirana na 7317 kuna mjesečno.

U podebljem sudskom spisu, koji je Jutarnji list dobio na uvid, priloženi su brojni dokazi o teškoj životnoj traumi na Kornatima, užasnim ozljedama, fizičkim i psihičkim patnjama i doživotnoj potrebi za tuđom pomoći, posebnom hranom, kao i izgubljenoj novčanoj dobiti. Ovom tužbenom zahtjevu prethodila su tri manja. U prvotnoj tužbi tražio je od države 2,5 milijuna kuna, a u proljeće 2009. povećao je na 9 milijuna.

DVD Tisno se nije žalio

Nekoliko mjeseci kasnije podigao je tužbu protiv Grada Šibenika i Republike Hrvatske u kojoj traži naknadu za povredu osobnosti u iznosu od 17 milijuna kuna.

U studenome 2010. obitelj Frane Lučića dobila je sudsku presudu u Šibeniku kojom je za duševne boli svog sina, brata i unuka obeštećena svotom od 1,140.000 kuna.

Općina Tisno i Dobrovoljno vatrogasno društvo Tisno nisu se na Općinskom sudu u Šibeniku usprotivili tužbenom zahtjevu kojim Vilim, Ljubica i Marko Lučić te Marija Frkić potražuju od njih, kao tuženika, upravo toliku svotu.

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Šibeniku iz ožujka ove godine Općina Tisno i DVD Tisno moraju, na ime odštete zbog povrede prava osobnosti, Frani Lučiću isplatiti odštetu za neimovinsku štetu od 1,9 milijuna kuna, dok mu za imovinsku štetu moraju isplatiti oko 500 tisuća kuna. Na ovaj iznos od ukupno 2,4 milijuna kuna Općina i DVD trebaju platiti i zatezne kamate. Odštetni zahtjev Frane Lučića bio je postavljen na 3,9 milijuna kuna.

- Nismo u cijelosti zadovoljni ovom presudom. Naravno da ćemo se žaliti Županijskom sudu u Šibeniku, na onaj dio presude za koji smo odbijeni do iznosa od 3,9 milijuna kuna. Rok za žalbu je osam dana i u tom ćemo roku podnijeti žalbu na presudu - kratko je tada nepravomoćnu presudu komentirao Tvrtko Bilić-Erić.

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je na mjestu poginulo ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio tada 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:31