MUČNI SLUČAJ

OGORČENA ISPOVIJEST SPOLNO ZLOSTAVLJANE POLICAJKE 'Cijelu noć me silio na seks u službenoj Škodi, a sada plaćam sudske troškove'

Optuženi je sedmosatna događanja u noći 2016. godine negirao, a sud je uvažio njegov iskaz
Ilustracija
 CROPIX, iStock

“Ovo je ogromna pljuska, šamarčina. Bila sam u uniformi i u radnoj smjeni. Niti jednoj se ženi takvo što ne bi smjelo dogoditi, ali ja sam pritom bila i službena osoba na službenom zadatku. Znam mnoge policajke kojima se dogodilo isto, nisam jedina. Ali ne usude se prijaviti jer vjeruju da nema smisla. I kakvu su sad pouku dobile?”

Reakcija je ovo varaždinske interventne policajke nakon sudske presude kojom je njezin tada nadređeni kolega, oslobođen krivnje da ju je seksualno maltretirao.

Tada 26-godišnja interventna policajka, jedna od samo njih 70-ak u Hrvatskoj, iz matične je PU varaždinske poslana kao ispomoć kolegama u Policijskoj postaji Bajakovo zbog poslova osiguranja državne granice.

Nadređeni je policajac u noći s 22. na 23. veljače 2016. godine promijenio raspored i umjesto da policajka na teren ode s drugim kolegama, rasporedio ju je k sebi. Njegova seksualna nasrtljivost na punktu Nijemci-Ilinci započela je u 23.30 sati i potrajala gotovo sedam sati. Nadređeni, otac četvero djece je, piše u presudi, prvo ispitivao policajku je li u netom završenoj ophodnji imala seksualni odnos s kolegom, spustio je sjedalo u Škodi i nagovarao je da i ona spusti svoje, dirao je po bedrima. Rekla je da prestane, no on je nastavio. Hvatao ju je za koljeno, maknula je ruku, uhvatio ju rukama za glavu i pokušavao je poljubiti, odbijala ga je uz decidirano ne.

Došao za njom

Kad je izašla iz auta, došao je za njom i obećao da je više neće dirati, no kad se vratila u Škodu, rekao je “kako bi bilo dobro da radi, dobiva dnevnicu i jeb.. se u isto vrijeme”. - Ženu varam zato da vidim ženu, svaka je lijepa, ali mene zanima da li je pi... uska ili široka i na koji bi način sise stajale u mojoj ruci - govorio je policajac mladoj policajki. Na poziv centrale da traje lov na migrante ostali djelatnici su uključeni u akciju, no on je rekao da “njih dvoje imaju pametnijeg posla”. - Tvoja mala sportska guzica kriva je za sve - izjavio je i u istom tonu nastavio sve do 6.15 sati kad su predali smjenu. Policajka je odlučila sve prijaviti nadređenima, ali istog trenutka šok: - Sugerirali su mi nek sve zaboravim “jer to nije ništa strašno”, a on će mi se ispričati - govori policajka. Aktivna je sportašica i poznavateljica borilačkih vještina. Spremna je za fizički obračun. - Da sam ga premlatila, još bih ja kazneno odgovarala - govori.

Nasilnika dotad nije poznavala.

- Upoznala sam ga dan ranije. Kad sam ondje prijavila bilo je “pa čemu to?”, kao - nije bilo silovanja, a ovo su gluposti. Tad je bila uvjerena da takav incident ne može tek tako, nekažnjeno proći.

Stegovni postupak

Kad je odlučila ustrajati, pokrenut je stegovni postupak i policijski ga je disciplinski sud proglasio krivim. Presuda je bila četiri mjeseca uvjetne suspenzije. Prije isteka uvjetne kazne, policajac je otišao u starosnu mirovinu. Policajku je osobito iznenadila reakcija nasilnikove supruge koja je bila u njegovoj pratnji na saslušanju na Disciplinskom sudu. - Čudi me da ima podršku žene nakon svega, a mogla sam primijetiti da mene gleda kao krivca.

Iako ga je MUP, istina uz tek uvjetnu kaznu osudio, vukovarska je sutkinja na koncu donijela oslobađajuću presudu.

Optuženi je sve optužbe negirao pa sud, piše u presudi, “analizirajući dokazni postupak nije našao utvrđenim i dokazanim da je okrivljeni kritične zgode počinio navedeno djelo”.

Kad je izgubila sud pokrenut po prijavi po službenoj dužnosti, mlada žena još nije vjerovala da će se policajac izvući pa je na Općinskom sudu u Vukovaru pokrenula privatnu tužbu. - Sve je to bilo s puno čudnog zavlačenja. Stopiranja suđenja jer “nismo podnijeli žalbu”, a jesmo, pa njegov nedolazak na ročišta, a i pogledajte kad je tek objavljena presuda donijeta još 30. listopada. A bili smo uvjereni da će presuda biti osuđujuća jer nam je i njegov odvjetnik već najavio žalbu. Zbog toga me je oslobađajuća presuda zaista šokirala.

- Dosad sam platila 6000 kuna svojih troškova, a sad čekam čuti koliko sam dužna za njegove sudske troškove. Zahvalila bih Udruzi Spasi me na pokretanju inicijative za sakupljanje novca kojim bih pokrila sudske troškove i svim građanima koji su novac uplatili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:44