KOBNA POGREŠKA

Opasna biljka: Mrazovac 'ubio' i ženu iz BiH, njen suprug se bori za život

 Tea Cimas / Cropix

Nakon što je šestero osoba posljednjih dana hospitalizirano u riječkoj bolnici zbog trovanja kolhicinom koji se nalazi u otrovnoj biljci mrazovac, koju su nesretni pacijenti zamijenili s vrlo sličnom ljekovitom biljkom medvjeđi luk, to se vjerojatno dogodilo i u slučaju bračnog para Bandić iz BiH, prenosi Dnevni Avaz.

Janja Bandić iz Donjeg Vakufa umrla je, dok se liječnici u Zenici bore za život njenog supruga Tvrtka, nakon što su konzumirali biljke nalik na medvjeđi luk.

Smrtonosnu biljku najvjerovatnije su pronašli na planinama u okolici njihovog grada.

Tvrtko Bandić preksinoć je prebačen na Odjel za zarazne bolesti Kliničke bolnice (KB) u Zenici. Kako je izjavila prim. dr. Lejla Čalkić, pacijent je životno ugrožen.

''Riječ je o trovanju toksinima. Najverovatnije je to posljedica konzumiranja biljke slične medvjeđem luku. Sve na to upućuje, pa i klinička slika pacijenta. On je još uvijek u teškom stanju, ali se drži. U ovakvim slučajevima smrtnost je izrazito velika. No, mi činimo sve da bi čovjeku spasili život. Prema informacijama koje imamo, on i supruga su spomenutu biljku koristili nekuhanu, dakle, u obliku salate'', rekla je liječnica Čalkić, prenosi Dnevni Avaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:51