SUKOBI

OPASNO ZAKUHALO U HRVATSKOJ ZAJEDNICI TEHNIČKE KULTURE Uoči izbora novog predsjednika u 'igru' se uključio i DORH

Ivan Vlainić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu vodi tajnu istragu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa traži očitovanja, a već više od godinu dana "kuha" se u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koja ove subote bira novog predsjednika između četvoro kandidata.
Glavni protagonisti su Požežanin Đuka Pelcl, predsjednik "cebejaša", Saveza amaterskih radio-klubova jednog od 17 saveza u sklopu HZTK i Ivan Vlainić, predsjednik u ostavci i kandidat za novog predsjednika koji tvrdi da je riječ o osobnom Pelclovom obračunu s njim jer je interna revizija otkrila da je u svom savezu nenamjenski trošio novac, za što su ga i oni prijavili nadležnim institucijama, te da ga ne iznenađuje to što je Pelcl svu priču dao u medije jer je to bio i najavljivao. Činjenica je međutim da je Pelcl kaznene prijave, ali i prijave ministarstvu podnosio puno prije, kao i da je dostavio svu dokumentaciju na kojoj temelji svoje tvrdnje o tome da se čelni čovjek saveza lažno predstavlja kao dipl. inž. (zapisnik sa sudske rasprave i službeni dokument).

- U tri navrata, 14. lipnja i 6. prosinca prošle i 26. veljače ove godine sam pisao ministrici Blaženki Divjak, ali koliko mi je poznato ona nije poduzela ništa, a nije poduzela po meni jedini razumni potez, slanje upravnog nadzora. Na mene se krenulo nakon što sam 13. studenog prošle godine podnio kaznenu prijavu 13. studenog prošle godine zbog lažnog zapisnika sa sjednice Upravnog odbora od 13. srpnja 2016. godine o izvanrednom otkazu dotadašnjoj tajnici i imen ovanju Mirjane Metikoš za glavnu tajnicu na neodređeno vrijeme unatoč jasnoj odluci da se ona imenuje vršiteljem dužnosti na šest mjeseci. O svim propustima i djelima sam prvo upoznao Upravni i Nadzorni odbor, ali su me izbacili iz Upravnog odbora na nezakonit način na elektronski održanoj skupštini - tvrdi prvi "cebejaš" Pelc i nastavlja:

- Kako nije bilo dovoljno moje izbacivanje iz Upravnog odbora da me se utiša krenula je akcija ukidanja financiranja Hrvatskom savezu CB radioklubova opet po nalogu Ivana Vlainića. Sve ovo što tvrdim potpisujem pod punom kaznenom odgovornošću, a pokrenuo sam i sudske postupke - tvrdi Pelcl, koji najavljuje da ni nakon izborne skupštine koja se održava u subotu neće prestati upozoravati na po njemu nezakonite radnje u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, u kojoj nepravilnosti tvrdi traju već duže vrijeme. Pelcl tvrdi da s ukazivanjem na nepravilnosti neće stati i nakon subotnje izborne skupštine.

Prozvani Ivan Vlainić, za početak kaže kako je on ostavku na dužnost predsjednika HZTK podnio 30. lipnja i jedan je od četvero kandidata za predsjednika.

- Ovo je jedan od pokušaja da me se diskreditira kao kandidata za predsjednika. Pelcl glumi zviždača, ali postoji zapravo opsežna dokumentacija o niz nepravilnosti u njegovu radu i to nisu moje riječi, već se radi o nalazima interne revizije, ali i neovisnih revizora, ali on na svaki takav negativni nalaz reagira kaznenim prijavama i time se javno hvali. Sve je krenulo kad smo našli niz nepravilnosti u radu saveza kojem je na čelu. Kad sam ja došao na čelo HZTK sve saveze a njih je 17, jednako sam tretirao, a nekima, među kojima je i Pelcl to nije odgovaralo jer više nisu bili privilegirani. Prije svega, u savezu kojem je na čelu Đuka Pelcl nađene su nepravilnosti u gotovinskim isplatama i nenamjenskom trošenju sredstava i podnijete su i prijave nadležnim istitucijama i DORH-u. Mene i glavnu tajnicu prijavio je da smo krivotvorili zapisnik a to nije točno i to je demantirao gradski ured, ured državne uprave, nadležni gradski ured - tvrdi Vlainić.
Na Pelclove tvrdnje da se predstvlja kao diplomirani inžinjer iako je suradnik u nastavi Vlainić odgovara:

- Ja se ponosim što sam selski učitelj u srednjoj strukovnoj školi u Samoboru i ponosim se time, prije četiri godine su me i za to prijavili. Jedini dokument na kojem je pisalo dipl. inž. je na ugovoru koji je pripremljen u Ministarstvu i bilo je bitno da sam ja predsjednik HZTK. Ja sam tražio da se to izmijeni ali njima je to bilo nebitno - opovrgava taj dio tvrdnji iako suprotno piše u jednom sudskom zapisniku. Kaže kako mu je na adresu saveza stizala pošta sa raznim titulama, ali da na to nije obraćao pažnju.

Vlainić ističe kako je bio mentor Mati Rimcu, kako su njegovi učenici na brojnim natjecanjima osvojili niz nagrada za inovacije, te kako su sve prijave zapravo posljedica osobnog obračuna Đuke Pelcla s njim i zaključuje. Vlainić ne spori da je HZTK izgubio spor sa bivšom tajnicom zato jer joj je dan otkaz, ali tvrdi da je bilo zbog propusta u formalnoj proceduri i da je predmet vraćen po žalbi na prvostupanjski postupak.

Prema riječima predsjednika u ostavci u zajednici koja okuplja oko 40-ak tisuća ljudi i čiji je godišnji budžet između 16 i 17 milijuna kuna, ovisno o tome koliko uprihodi Hrvatska lutrija iz čijeg se dijela prihoda najvećim dijelom i financiraju postoji jaka opozicija njegovu izboru za čelno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:36