ŠOŠO IZA REŠETAKA

OPET UHIĆEN ČOVJEK KOJI JE PAO U USKOK-ovoj AKCIJI HIPODROM Nakon 7 godina u zatvoru zbog kokaina, izveo veliku prevaru i zaradio više od milijun kn?

 

Dubravko Šošo zvani Šole (52), koji je u sklopu Uskokove akcije Hipodrom 2007. uhićen zbog preprodaje kokaina, ponovno je jučer uhićen i kazneno prijavljen zbog prevare s jednim stanom, kojom je, navodno, zaradio više od milijuna kuna.

Šošu je policija uhitila nakon višemjesečnog istraživanja spornog uknjiženja na stan umrle osobe u samome centru Zagreba, a policajci sumnjaju da se pritom služio krivotvorenim BiH dokumentima.

Naime, riječ je o nekretnini koja je bila u vlasništvu žene koja je preminula 2014. godine, a koju je prema ispravama u zemljišnim knjigama njezin sin, navodno, prodao Šoši.

Šošo je zatim taj stan nedavno prodao trećoj osobi zaradivši 130.000 eura. Tijekom istraživanja sporne preprodaje policija je otkrila da je nedugo nakon smrti vlasnice u jednom javnobilježničkom uredu doista sklopljen kupoprodajni ugovor između sina vlasnice i Šoše, međutim, kako je utvrđeno policijskim izvidima, BiH dokumenti kojima je se navodni sin koristio pri sklapanju ugovora bili su krivotvoreni.

Policija je zbog toga posumnjala da nije zaista riječ o sinu vlasnice nekretnine, već da se radi o prevari kojom je Šošo fiktivno platio nekretninu, a zapravo se samo na nju upisao. Šošo se na nekretninu upisao na temelju spomenutog ugovora, a zatim ju je prodao trećoj osobi za 130.000 eura.

Šošo je, inače, bio član deseteročlane skupine koju su Uskok i policija uhitili 2007. u sklopu akcije Hipodrom zbog optužbi da su u Hrvatsku dopremili 7 kilograma kokaina.

Na suđenju u Zagrebu osuđeni su na ukupno 70 godina zatvora. Šošo je osuđen na sedam godina, dok je Amir Jahić, navodni organizator skupine koja je u Hrvatsku dopremila 7 kilograma kokaina, osuđen na devet godina zatvora, godinu više dobio je drugookrivljeni Željko Bosak, a zajedno s njima bili su na po šest godina zatvora osuđena dvojica Nizozemaca - Ramazan Keskin i Ahmet Basalan, koji su bili dobavljači kokaina iz Nizozemske.

Presudu je potvrdio Vrhovni sud RH, a okrivljenicima je odbijena i ustavna tužba te su odslužili zatvorske kazne. Međutim, prije nekoliko je mjeseci Sud za ljudska prava u Strasbourgu povodom tužbi koje su uložili Bosak, Keskin i Basalan zaključio da su im tijekom postupka bila povrijeđena ljudska prava te će se vidjeti hoće li oni zatražiti obnovu postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:29