NOVA KAZNENA PRIJAVA

OPET UHITILI DJEDICU IZ PAKOŠTANA KOJI U VRTU UZGAJA MARIHUANU Pronašli mu 13 stabljika kanabisa: 'Netko me tužio, a znam i tko. Neću više sijati'

 
 Jure Mišković / CROPIX

Tomislav Rosan, 80-godišnji Pakoštanac, ponovno je zaradio kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a uhitili su ga policijski službenici Policijske postaje Biograd i Odjela kriminaliteta droga.

Ovoga puta oduzeli su mu 13 biljaka kanabisa. Opet ih je zasadio ih je u vrtu kraj kuće. Policija je kod Tomislava već nekoliko puta našla stabljike indijske konoplje, a on se svaki put branio da mu je to lijek koji mu je pomogao oko gihta i astme.

- Obećavam, neću više sijati. Pa neka umrem!, rekao je za 24 sata Rosan, čiju su marihuanu policajci doslovno nanjušili s ceste i uhitili ga pa još uvijek ima sudskih procesa koji nisu završili.

- Bile su visoke, ali ovaj put sam ih posadio skroz gore, iza kuće, ne među pomidore i paprike kao prošli put. Nisu se mogli ni vidjeti ni nanjušiti, netko me je tužio, ali policija nije htjela reći tko. Znam ja tko je, ali nema veze - izjavio je Rosan koji sve ove godine osjeća strašnu nepravdu jer mu ne daju da se liječe ljekovitom biljkom koju su stavili van zakona.

- To mi je bilo za zdravlje! Sve su mi počupali, ogulili, sve. Slabo mi je došlo. Ali neka gnjave, neka. Ja sam skuhao sjemenke marihuane u mlijeku i to popio, a nakon toga sam ispumpao devet litara vode iz koljena! Giht sam riješio, nema gihta više. Tako bih riješio i druge svoje bolesti, ali i tegobe drugih ljudi. Ali nema veze, ne treba meni ničija pomoć. Ja sam htio pomoći sebi i drugima, ali ne daju, izjavio je za 24 sata.

Dodaje kako je trebao imati 'berbu' u rujnu ili listopadu, ali sad nema što.

Kako je Jutarnji ranije izvijestio, Rosan je svojedobno oslobođen na Općinskom sudu u Zadru optužbe za neovlaštenu proizvodnju marihuane radi daljnje prodaje. Odvjetništvo je tražilo strogu kaznu, smatrajući da laže kad kaže da marihuanu u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem koristi za pripravu ljekovitog čaja i za obloge, no sudac Ivan Marković utvrdio je da ne postoje čvrsti dokazi za optužbu koja ga je teretila. Naime, policija je 2012. u njegovoj kući pronašla dvadesetak stabljika indijske konoplje i 72,5 grama marihuane.

Nakon presude Tomislav je suznih očiju rekao da nikada u životu ništa nije ukrao te da uopće ne shvaća pojam da je on od “nečega oslobođen”. No, oslobađajuću presudu u Zadru lani je ukinuo Županijski sud u Splitu, koji nije povjerovao Tomislavu da je marihuanom liječio giht jer za takvo što nema medicinske potvrde. Kako bi dokazao učinak konoplje na svoje zdravlje, Tomislav je na početku ponovljenog suđenja pred sucem Tomislavom Šimićem izveo nekoliko sklekova.

To, međutim, nije sve. Prije tri godine kod Rosana je pronađena prava plantaža, 460 stabljika marihuane većih od dva metra. Uzgajao ih je u kontroliranim uvjetima u podrumu i na krovu kuće, s rasvjetnim i ventilacijskim sustavom, sustavom grijanja i mjerenja temperature i vlage. Taj je sudski postupak još u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:55