BRUTALNO SMAKNUO BRAČNI PAR

OPTUŽEN SOLINSKI UBOJICA Došao kod starih susjeda posuditi brašno pa ih onda zatukao čekićem i batom za meso

Vještaci su utvrdili da je ubojica bio ubrojiv, a Odvjetništvo traži da ostane iza rešetaka jer je opasan za okolinu
u krugu: Luka Juretić
 Jakov Prkić / CROPIX, Facebook

Podignuta je optužnica protiv Luke Juretića (24) zbog teškog ubojstva Vicenca Uvodića (92) i pokušaja teškog ubojstva Senke Uvodić (87) krajem siječnja u njihovu stanu u Solinu.

Nesretna žena te je noći zadobila teške ozljede, a preminula je tri mjeseca poslije u splitskoj bolnici, piše Slobodna Dalmacija. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu za Juretića je zatražilo produljenje istražnog zatvora jer smatraju da bi mogao ponoviti kazneno djelo te da je opasan za okolinu.

Uhićen je odmah nakon zločina te je nad njim tijekom istrage provedeno psihijatrijsko vještačenje. Tim od tri stručnjaka iz KBC-a Split dolazio je na razgovor na splitske Bilice, gdje se Luka Juretić nalazi u istražnom zatvoru. Napravili su nalaz i mišljenje prema kojem je ubrojiv, tj. ne boluje od psihičke bolesti.

Njega se tereti da je tog poslijepodneva oko 18.20 sati došao na vrata stana svojih susjeda, bračnog para Uvodić, pitajući da mu posude brašna. Iznenada ih je počeo udarati tupo-tvrdim predmetima te ubadati oštrim predmetom.

Batom za meso i čekićem Vicencu Uvodiću zadao je 13 udaraca po glavi i tijelu, a zatim ga je ubo nožem u trbuh. Senki Uvodić zadao je više udaraca i nanio joj lom desne ruke, teške ozljede lijeve ruke, zbog čega joj je amputiran dio jednog prsta, te modrice i ozljede glave. Nakon toga ukrao je nakit, novac i druge predmete iz stana, navodi optužnica.

Nesretna žena zadržana je u bolnici dok se nije donekle oporavila, nakon čega je puštena na kućnu njegu. Preminula je krajem travnja, a u međuvremenu je dala iskaz. Osim njezine izjave, Luku Juretića terete tragovi DNK para Uvodić koji su nađeni u biološkim uzorcima na njegovoj odjeći te traseološko vještačenje. Optužen je za teško ubojstvo Vicenca Uvodića i pokušaj teškog ubojstva Senke Uvodić, tj. kvalificirane oblike kaznenog djela. Kao kvalifikatorna obilježja uzeti su starosna dob i nemoć žrtava te koristoljublje, jer je nakon zločina Juretić odnio predmete iz stana, piše Slobodna Dalmacija.

Kod takvih kvalifikacija moguća je kazna dugotrajnog zatvora do 40 godina, a za pokušaj zločina propisana je ista kazna kao i za završeno nedjelo, pogotovo kod ovako teških oblika počinjenja. Za izmjenu kvalifikacije bilo bi potrebno ekshumirati tijelo pokojnice te zatim dokazivati da su upravo ozljede od te večeri dovele do smrtnog ishoda.

S obzirom na starosnu dob i činjenicu da je prije smrti izašla iz bolnice, što znači da se oporavila u dovoljnoj mjeri da nije bila životno ugrožena od zadobivenih ozljeda, pitanje je bi li tužiteljstvo uspjelo u tome. U slučaju kad bi i dokazali, zapriječena kazna ponovno bi bila ista tako da u smislu sankcije ne dobivaju takoreći ništa, a gube na vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:34