TRAŽE OBUSTAVU I IZDVAJANJE DOKAZA

OPTUŽENI ZA BUNDEKFEST ODBACILI KRIVNJU Suđenje optuženima, među kojima su i suradnici zagrebačkog gradonačelnika, već na početku odgođeno

 Damir Krajac / CROPIX

Optuženi za dodjelu poslova bez javnog natječaja na Bundekfestu i blagdanskom šatoru na središnjem zagrebačkom trgu u četvrtak su, na početku suđenja, odbacili Uskokove optužbe i ponovno zatražili obustavu postupka i izdvajanje dokaza.

Suđenje optuženima među kojima su i suradnici zagrebačkog gradonačelnika tako je već na početku odgođeno do kraja listopada. Sudsko vijeće će 29. listopada odlučiti o zahtjevima obrane koja, među ostalim, traži izdvajanje navodno nezakonitih dokaza uz argument da ih je donio neovlašteni Uskokov tužitelj.

Smatraju i da zbog toga cijeli postupak treba obustaviti, a konačnu odluku donijet će Vrhovni sud koji je do sada uglavnom odbijao takve prijedloge.

Na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda u ovom slučaju su Ratimir Jureković, Josip Nalis, Josip Katić, Zdenko Antunović i Tedi Lušetić.

Jureković je, po tvrdnjama Uskoka, od listopada 2013. do siječnja 2014. kao stručni savjetnik u gradskom Uredu za poljoprivredu od tadašnjeg ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb (KDZ) Nalisa zatražio da tvrtkama povezanim s ugostiteljem Katićem bez javnog natječaja osigura pružanje ugostiteljskih usluga u šatoru na Trgu bana Josipa Jelačića. Nalis je potom izbjegao postupak javne nabave te je Katiću omogućio pružanje usluga u šatoru gdje je promet procijenjen na najmanje 4,1 milijun kuna.

Lušetića terete da je kao zamjenik pročelnika za kulturu od srpnja do listopada 2013. iskoristio svoj autoritet i protivno Zakonu o javnoj nabavi naredio Nalisu, kao šefu ustanove koja je bila tehnički izvršitelj "Bundekfesta", da sklopi ugovore s tvrtkama koje je on prethodno odabrao. Time je dvjema obrtima i jednoj tvrtci navodno omogućio poslove vrijedne više od 880 tisuća kuna.

Godinu kasnije sličan je posao, navodno, odradio Antunović kao glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza. Nakon što ga je gradonačelnik Milan Bandić 2014. zadužio da u ime grada vodi organizaciju "Bundekfesta", od Nalisa je zatražio da pružanje usluga ugovori s prethodno odabranim zakupcima pa je Nalis poslove vrijedne oko 2,4 milijuna kuna dodijelio trima tvrtkama i jednom obrtu.

Uskok Antunovića tereti i da je 2011. tražio mito od čelnika tvrtke koja je organizirala "Zagrebački karneval 2011", a sve nakon što se s interesom za organizaciju te manifestacije tvrtka obratila Uredu gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:45