PREDATOR

OPTUŽNICA OTKRILA KAKO JE ŠKARO ZLOSTAVLJAO NA POSLU 'Ljubio nas je u vrat i udarao po stražnjici. Nismo ga se usudile prijaviti jer se bojimo'

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Je li Damir Škaro bio idealan šef svojim zaposlenicama u Autoklubu Siget ili je, pak, bio seksualni predator koji ih je često neprimjereno dirao? Iz iskaza zaposlenica Autokluba koje je Državno odvjetništvo saslušalo u sklopu istrage protiv Škare zbog silovanja zaposlenice 10. kolovoza prošle godine proizlazi ili jedno ili drugo - nema sredine.

Naime, dok neke zaposlenice o njemu govore u superlativima, druge, uglavnom bivše djelatnice Autokluba Siget govore da ih je Škaro tijekom radnog vijeka tretirao neprimjereno, većinom implicirajući seksualne aluzije. Ispitano je ukupno pet zaposlenica i jedan zaposlenik Autokluba, a radi zaštite njihove privatnosti te prije svega zaštite žrtve, ne navodimo njihov identitet.

Jedna od pet zaposlenica ispitanih u svojstvu svjedoka radila je u Autoklubu sedam mjeseci, a u vrijeme spomenutog događaja tamo više nije radila. Rekla je kako je sa Škarom imala dobru komunikaciju, ali i da je uz posao u Autoklubu za njega morala obavljati i privatne poslove, poput organiziranja čišćenja stana s obzirom na to da je bio samac.

Korektan

- Komunikacija sa Škarom je bila dobra, imali smo profesionalni odnos radnika i šefa. Nisam vidjela da se prema drugim radnicima ponaša čudno. Dala sam otkaz zbog zdravstvenih razloga, jer je posao za mene bio prezahtjevan - ispričala je ta svjedokinja.

- Od drugih dviju zaposlenica (od kojih je jedna prijaviteljica silovanja, op. a.) čula sam da se Škaro prema njima neprimjereno ponaša. Mislim da mi je kolegica (prijaviteljica, op. a.) jednom rekla da ju je pokušao pljesnuti po stražnjici, međutim, kada mi je to ispričala, nije se činila uznemirenom. Ja nisam čula da bi Škaro ikada ljubio nekoga od zaposlenika. S njime sam imala korektan odnos i nikakvih problema nije bilo. Samo je jednom prilikom, kada sam prolazila pokraj njega, zamahnuo rukom prema meni, a ja sam se refleksno odmaknula. Međutim, znao me prijateljski zagrliti. Bila sam na godišnjem u vrijeme događaja, a 11. kolovoza kolegica (prijaviteljica) me je nazvala i pitala može li e-mailom dostaviti potvrdu za otvaranje bolovanja. Tada mi je rekla da je dan prije imala neugodnost sa Škarom, rekla mi je da joj je ‘gurnuo prst’. Bila sam jako zatečena, a ona je na telefonu počela plakati - rekla je druga svjedokinja koja u Autoklubu Siget radi dulje od pet godina.

Neugodnosti

Treća od zaposlenica Autokluba Siget koje su svjedočile u istrazi, kratko je tamo radila.

- U uredu je bila malo čudna atmosfera. Bilo je normalno da se razgovara o muško-ženskim odnosima i da ih se komentira. To se sve prezentiralo u nekoj humorističnoj atmosferi. Primjerice, razgovarali smo o jednoj djelatnici koja je djevica i komentirali smo njezin život. No, pritom smo svi bili suglasni i svi smo se smijali. Moj predzadnji radni dan Škaro me počeo dirati po stražnjici i ljubiti me po vratu, pa sam mu rekla da to više nikada ne smije ponoviti. Nisam ga prijavila jer sam ga se bojala, a primijetila sam da ga se i drugi djelatnici boje jer je znao vikati na njih te ih rasplakati. Vidjela sam da je i druge djelatnice katkad pljusnuo po stražnjici. Zbog toga su pazile da im odjeća ne bude previše izazovna - ispričala je ta svjedokinja.

Četvrta je svjedokinja radila je u Autoklubu otprilike pola godine, uključujući i vrijeme događaja.

- Zbog prirode posla sa Škarom sam kontaktirala gotovo svakodnevno, a pri susretima je bilo nekoliko neugodnih situacija, najčešće kada bismo ostali sami - rekla je.

Krunski dokaz

- Pokušavao me dirati po stražnjici i ljubiti, a ja sam mu govorila da to ne radi jer se nisam osjećala ugodno. Neko je vrijeme bio u redu, a zatim bi ponovno počinjao. O tome sam razgovarala i s kolegicom (zaposlenica koja ondje radi dulje od pet godina, op. a.), ali i prijaviteljicom koja je došla u Autoklub nedugo nakon mene. Ona (prijaviteljica op. a.) mi je rekla da se to događa i njoj. Jednom prilikom, dok sam bila u uredu, vidjela sam da je dira po stražnjici (prijaviteljicu) - objasnila je i dodala da je samo s te dvije osobe razgovarala o tome te da ne zna je li se Škaro i prema drugima tako ponašao. - Dan nakon događaja, budući da sam bila na godišnjem, porukom sam kontaktirala prijaviteljicu, a ona mi je napisala: ‘Autoklub Siget me više ne zanima’. Kasnije smo razgovarale i ona mi je rekla što se dogodilo te da se nije mogla obraniti - precizirala je. Svjedokinja koja radi u Autoklubu više od deset godina kaže da nikada nije imala nikakve neprilike sa Škarom i da ne zna za ikakvo nedolično ponašanje prema zaposlenicama.

Škaro, kao što je poznato, poriče da je silovao svoju bivšu djelatnicu te tvrdi da mu se ona osvećuje prijavom jer joj nije htio dati povišicu. Međutim, osim samog iskaza žrtve te još dviju zaposlenica, postoji i materijalni dokaz koji bi se, ako ga Škaro ne uspije osporiti, mogao pokazati kao krunski - trag njegova DNK na rubu haljine zaposlenice koja ga je prijavila za silovanje.

Zašto žrtva dva dana nije prijavila silovanje: Plakala je i samo ponavljala kako protiv njega nema nikakve šanse

Silovanje, odnosno nasrtaj Škare se prema tvrdnjama prijaviteljice dogodio 10. kolovoza prošle godine oko 13 sati. Međutim, prijavljen je dva dana kasnije, 12. kolovoza, i to tako što je žrtva došla otvoriti bolovanje kod liječnice kojoj je sve ispričala, a koja je onda sve to prijavila policiji. Međutim, iz iskaza nekoliko svjedoka, od kojih su dvoje žrtvini roditelji, proizlazi da je ona zapravo dva dana plakala kod kuće bojeći se prijaviti događaj, a jedan od njezinih prijatelja koji pak poznaje Škaru, prema njezinim tvrdnjama, nudio joj je 80.000 eura da ga ne prijavi. Naime, kako su ispričali roditelji žrtve s kojima živi u istoj kući, ona ni njima isprva nije željela reći što se dogodilo. “Došla je kući, presvukla je odjeću, a na ručku nije željela ništa jesti. Bila jako potištena i odsutna.

Nakon ručka se digla i otišla u svoj dio kuće, da bi mi za nekih 40 minuta doznali da ona u svojoj sobi plače i rida. Kada smo došli do nje, kroz suze nam je rekla da se dogodilo nešto strašno ružno”, ispričali su majka i očuh žrtve. Očuh joj je odmah rekao da je to što se dogodilo silovanje i da to odmah idu prijaviti u policiju. Međutim, kćer se kroz suze usprotivila i rekla: “Gdje ću ja raditi, kako ću se zaposliti, kako ću prehranjivati djecu, ja protiv njega nemam nikakve šanse”, ispričao je očuh.

Plakala je i cijeli drugi dan, a u ponedjeljak je otišla liječniku kako bi otvorila bolovanje. U svojem iskazu žrtva je također navela da joj je prijatelj kojemu se povjerila, koji je inače Škarin poznanik, rekao da ne ništa ne prijavljuje policiji, da mora misliti na svoju djecu te joj ponudio 80.000 eura za šutnju rekavši da Škaru treba “lupiti po džepu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:19