ZLOPORABA OVLASTI

OPTUŽNICA PROTIV BIVŠE RAVNATELJICE HNK ŠIBENIK Sama sebi odobravala dnevnice i putne troškove?

Prema optužnici, sebi je odobravala isplatu dnevnica i putnih troškova iako nije imala pravo, te da je omogućila besplatno korištenje dvorane
 Nikša Stipaničev / Cropix

ŠIBENIK - Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv 36-godišnjakinje zbog počinjenja dvaju kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, objavilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) na službenim stranicama.

Iako za to nema službene potvrde, riječ je o bivšoj ravnateljici Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Šibenik Neri Gojanović Kljajić.

Optuženoj se stavlja na teret da je od 8. svibnja 2013. do 31. siječnja 2014. godine, kao ravnateljica jedne ustanove, sebi odobravala isplatu dnevnica i putnih troškova za nastupe na probama i izvedbama u koprodukciji s ustanovom u drugom gradu iako joj je bio osiguran smještaj i ugovoren autorski honorar za tu svrhu zbog čega nije imala pravo na isplatu dnevnica i putnih troškova, navodi se. Tereti ju se da si je u istom razdoblju odobravala isplate dnevnica i putnih troškova temeljem putnih naloga s neistinitim sadržajem, čime je, na štetu ustanove, pribavila nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od nešto manje od 19 tisuća kuna.

Optužnicom se 36-godišnjakinju tereti i da je od 23. studenog do 23. ožujka 2014. godine, kao ravnateljica ustanove, protivno odluci o najmu prostora i opreme s popisom i cjenikom opreme, te mimo odobrenja Grada Šibenika kao osnivača ustanove, zaključila pet ugovora s raznim društvima i udrugama koje su organizirale koncertne izvedbe raznih izvođača u prostoru ustanove pri čemu im je omogućila besplatno korištenje dvorane s pratećom tehnikom uz besplatni angažman zaposlenika kazališta.

Također, u optužnici navodi kako je odobrila i besplatno korištenje tehnike (rasvjete i razglasa) za svoj i nastup drugih izvođača na koncertu u organizaciji druge ustanove održanog 10. kolovoza 2012. godine na Roškom Slapu, čime je ustanovi nanesena šteta od najmanje 31,5 tisuća kuna.

Okrivljenicu se tereti i da je 10. siječnja 2014. godine sastavila više ugovora o umjetničkom radu i ugovore o djelu s glumcima i pomoćnim osobljem koji su se odnosili na njihovo sudjelovanje u dvije predstave izvođene tijekom 2013. godine, a u kojima je neistinito prikazala da će se glumcima isplatiti honorari za potrebe dodatnih priprema za izvedbe tih predstava u 2014. godini iako one nisu izvođene tijekom te godine.

Tereti ju se da kao ravnateljica ustanove nije od početka 2012. do siječnja 2014. godine vodila poslovne knjige koje je po zakonu morala voditi niti je računovodstvu dostavljala sve ispostavljene račune dobavljača kao i sklopljene ugovore o djelu i autorskom djelu, već je dobavljače upućivala da račune za obavljene usluge prema ustanovi ispostave sponzorima i donatorima ustanove, pri čemu nije prikazivala takve donacije kao prihode niti račune dobavljača kao rashode čime je onemogućila uvid gradskih službi u stvarno poslovanje ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:42