FILIP DRAČA

OPTUŽNICA PROTIV MLADIĆA KOJI JE IŠARAO TUĐMANOV SPOMENIK Tužitelji traže 10 mjeseci zatvora uvjetno, njegova odvjetnica: 'Ovo nije za kazneni progon'

 
 Filip Drača Facebook

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv Filipa Drače, studenta zagrebačkoga Filozofskog fakulteta koji je početkom godine, na postolju spomenika Franje Tuđmana sprejem nacrtao srp i čekić.

Draču tužiteljstvo tereti zbog kaznenoga djela oštećenja tuđe stvari, a u optužnici je predloženo da mu sud zbog šaranja spomenika izrekne uvjetnu desetomjesečnu zatvorsku kaznu s trogodišnjim rokom kušnje.

Nedugo nakon šaranja spomenika policija je objavila snimku nadzornih kamera te zatražila pomoć od građana u identificiranju muškarca koji je išarao spomenik, a nedugo nakon toga Drača je i uhićen te je priznao da je on išarao spomenik.

Nakon uhićenja, policija ga je predala pritvorskome nadzorniku, no nakon ispitivanja Općinsko državno odvjetništvo ga je pustilo da se brani sa slobode. Krajem siječnja kraj spomenika Franji Tuđmanu održan je i prosvjed Radničke fronte na kojemu su tražili odbacivanje optužbi protiv Drače, no to se, kako se sada vidi, nije dogodilo.

Zagreb, 030119. 
Krizanje ulice Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice.
Prvi ovogodisnji snijeg koji je poceo padati u vecernjim satima u kratkom vremenu zabijelio je ulice grada. 
Na fotografiji: snijeg na  spomeniku prvom predsjedniku Franji Tudjmanu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Arhiva

"Nisam očekivao medijsku hajku. Možda se ne bih odvažio na svoj čin da sam je od početka imao na umu. Ali što je, tu je, ne mogu se sad poput desničarskih kukavica povući u mišju rupu samo zato jer me je javnost malo razotkrila. Ne uživam u ovolikoj pozornosti, ali neću ni pobjeći od nje kad je već tu. To bi bila puno veća sramota od bilo kakve medijske eksponiranosti. Zahvalan sam na svačijoj podršci, dolazila ona od političkih organizacija ili od nepovezanih individua", rekao je Drača u intervjuu za tjednik Novosti krajem siječnja ove godine.

Podizanje optužnice nam je u telefonskom razgovoru potvrdila i Dračina odvjetnica Lina Budak, koja kaže kako su već podnijeli i odgovor na optužnicu, te iz nekoliko razloga smatra da bi ona trebala biti odbačena.

Prije svega, tvrdi Budak, uopće nije navedeno koliko je materijalna šteta pričinjena spomeniku, a mi tvrdimo da štete uopće nema budući grad Zagreb ima ugovore s dvije tvrtke kojima se paušalno plaća velike iznose za između ostaloga uklanjanje svih grafita, tako da zapravo ovim nije nastupila nikakva šteta.

- Druga stvar koju osporavamo je postojanje predumišljaja za počinjenje djela, budući da tužitelji tvrde da je on tamo došao s unaprijed stvorenom namjerom, a što smatramo da nije istina. Treće, smatramo da se radi o beznačajnome djelu za koje optužnica nije niti trebala biti podignuta, pogotovo ako se u obzir uzme da je taj događaj bilo moguće sankcionirati kroz prekršajni postupak, a ne nekoga goniti i kazneno, ukratko nam je pojasnila odvjetnica argumente obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:38