PRAVOSUDNI EPILOG HAVARIJE

OPTUŽNICA PROTIV ZAPOVJEDNIKA JADROLINIJINOG BRODA 'TIJAT' Terete ga da je skrivio sudar s teretnjakom 'Plavi Jadran' i izazvao štetu od 2 milijuna kn

Brod Tijat privezan na otoku Zlarinu
 Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

Pravosudni epilog dobila je pomorska nesreća, odnosno sudara Jadrolinijinog putničkog broda Tijat i teretnog broda 'Plavi Jadran' koji se dogodio 31. siječnja ove godine kod otoka Prvića. Naime, Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Šibeniku je podiglo je pred Općinskim Sudom optužnicu protiv 52-godišnjeg kapetana Srećka Klobučara koji je zapovijedao 'Tijatom' u ovoj pomorskoj nesreći, a inače, je zamjenik glavnog zapovjednika ovog putničkog broda. Podignutom optužnicom kapetan Klobučar se tereti da je počinio kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa.

Prema navodima ODO Šibenik, okrivljeniku se stavlja na teret da 31. siječnja 2018., kod rta Kobila na jugozapadnoj strani otoka Prvić, kao zapovjednik putničkog broda nije postupao u skladu s propisima o sigurnosti pomorske plovidbe, odnosno da je postupio protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom.

Tereti ga se da nije savjesno izviđao promatranjem radi potpune procjene situacije i rizika sudara, niti se kretao sigurnosnom brzinom da bi mogao poduzeti pravilnu i djelotvornu radnju za izbjegavanje sudara. Kada se našao u položaju križanja kursova s teretnim brodom koji je plovio iz suprotnog smjera, tako blizu da se sudar nije mogao izbjeći samo manevriranjem teretnog broda, tereti ga se da nije poduzeo radnju koja će najbolje pridonijeti izbjegavanju sudara, već je promijenio kurs u lijevo.

Zbog nesavjesnog izviđanja i nepoduzimanja pravilnih radnji za izbjegavanje sudara došlo je do udara pramčanog dijela njegovog broda u lijevi bok teretnog broda čiji je član posade pao u more, a drugi član posade skočio s broda u more neposredno prije nego je teretni brod potonuo. ODO Šibenik navodi da je ovim nesavjesnim radnjama kojemu se stavljaju na teret, zapovjednik Tijata prouzročio štetu u iznosu od najmanje dva milijuna kuna.

Potonuli Plavi Jadran, inače, u vlasništvu je obitelji Jureško s otoka Pašmana, a brodska olupina još stoji na morskom dnu kod otoka Prvića na dubini od dvadeset metara i ne predstavlja opasnost za sudionike u pomorskom prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:25