KOBNO PREMLAĆIVANJE

OSAM GODINA ZATVORA ZA UBOJSTVO MLADIĆA Majka ubijenog Krmeka briznula u plač, ubojica procijedio: 'Proces me podsjeća na film Tesna koža...'

 Josko Ponos/ CROPIX

- Molim vas napišite presudu kako bi se što prije mogao žaliti jer će vam pasti na Vrhovnom sudu kao kruška. Jeste li gledali suče onaj fim "Tesna koža" i Milojka Pantića? E, pa ovo me suđenje podsjeća na to - kazao je danas Joško Božić Kudrić iz Solina sucu Slavku Lozini nakon što mu je ovaj izrekao nepravomoćnu presudu od osam godina zatvora zbog nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom 20-godišnjem Nikoli Krmeku u studenom prošle godine, piše Slobodna Dalmacija.

Optužnica je teretila Božića Kudrića da je 18. studenog prošle godine u blizini TTTS-a šakom udario u glavu Krmeka dok su bili u automobilu zajedno s Anelom Hodžićem, od čega se ovaj onesvijestio i pao na pod. Kad je došao k svijesti, još ga je najmanje dva puta udario od čega je Krmek opet izgubio svijest i pao na pod udarivši glavom o beton. Od nastale teške tjelesne ozljede mozga njegovo se stanje u bolnici zakompliciralo, dobio je upalu pluća od čega je 1. prosinca umro.

Sudac Lozina je odmah na početku napomenuo da je presuda donesena uz izdvojeno mišljenje jednog od preostalih članova peteročlanog sudskog vijeća, no po zakonu se ne smije javno iznositi koji je sudac u pitanju. U ovom slučaju pored Lozine sudio je još jedan sudac profesionalac Ivan Tironi te trojica porotnika civila. Izdvojeno mišljenje neimenovanog člana vijeća odnosilo se na stav da Božića Kudrića treba osloboditi krivnje. Spomenimo da se ovakva situacija da se presuda ne donosi jednoglasno nije već dugo godina dogodila na splitskom sudu, no i to je dokaz da se mišljenja ne moraju uvijek u svemu podudarati i da sudska vijeća nisu uvijek tek samo puko zadovoljavanje forme.

- U potpunosti je dokazano da je okrivljeni opčinio kazneno djelo kao u optužnici. Moram prvo zbog javnosti i "neukih" osoba napomenuti da se ne upotrebljava izraz ubijen jer za nas oštećeni nije ubijen. Ovdje je bitno da je počinitelj postupao s neizravnom namjerom u odnosu na nanošenje teških ozljeda, odnosno bio je svjestan da do toga može doći. Što se tiče posljedica smrti, on neće i nepristaje na to, dakle tu se radi o nehaju. Mi smo u ovom slučaju imali iskaze samo okrivljenog i svjedoka Anela hadžića koji je bio s njima u vozilu dog dana, no i na osnovu takvih iskaza, zaključili smo da je dokazano kazneno djelo - kazao je Lozina. Osvrnuo se na dio iskaza Hadžića koji je kazao kako je Božić Kudrić u jednom trenutku, nakon što je Krmek nekontrolirano lamatao rukama i udario ga, ovaj nagonski gornjim dijelom dlana "potegao" Krmeka u lice od čega je prsnula krv po vetrobranskom staklu i krovu vozila.

- Da je to bio tako slučajan udarac, onda domet špricanja krvi ne bi bio toliki pa sumnjamo da u tom dijelu Hadžić ne govori istinu. Temeljno pitanje je da li je lakša ozljeda nastala sat vremena prije uzrok teške ozljede koja je dovela do smrti. Vještak je decidirano kazao da je svaka od tri lakše ozljede mogla dovesti do gubitka ravnoteže i svijesti i njegov odgovor ne isključuje da je udarac mogao izazvati gubitak ravnoteže - rekao je sudac Lozina. Napomenuo je da je pri odmjeravanju visine kazne jedan od ključnih faktora bila dosadašnja višestruka osuđivanost Božića Kudrića koji je od 2003. godine skupio čak 19 pravomoćnih presuda za razna kaznena djela s elementima nasilja.

- Ovo pokazuje da je ovakva osoba sposobna za ovako nešto i da to ne začuđuje. Meni je žao što je jedna ovako inteligentna osoba koja drugima u zatvoru piše žalbe i koja je pravno educirana, a ima i predispozicije da u nekom borilačkom sportu bude vrlo uspješan, svoju energiju usmjerila u krivom smjeru. Olakotna je okolnost da je okrivljeni želio pomoći oštećenom kad je vidio što se zbilo i čak mu vjerujem kad kaže da je jurio kroz crvena svjetla na semaforu da bi došao do Hitne pomoći. No, kazna bi sigurno bila blaža da nije ovakve njegove prošlosti - zaključio je obrazlažući presudu sudac, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:36