IGRA ZA CIJELU OBITELJ

OSJEČKA PIVOVARA Otac, majka, sin i kći Komak osumnjičeni za pranje 6,5 milijuna kuna

Oni su u krajem 2009. i 2010. zatražili isplatu predujma dividendi za te godine iako za to nisu bili ispunjeni zakonski preduvjeti
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Direktor Osječke pivovare Ivan Komak (61), njegova djeca Ivica (37) i Andreja (35) te Domagoj Njegovan (40) kao članovi Nadzornog odbora Pivovare privedeni su u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku zbog sumnje da su „oprali“ više od 6,5 milijuna kuna iz tvrtke.

Policija ih sumnjiči za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te kazneno djelo prikrivanja protuzakonito pribavljenog novca, a za ista djela osumnjičena je i Komakova supruga Anica (57). Istražni sudac odredio im je zadržavanje, a očekuje se dolazak istražnog zahtjeva i određivanje jednomjesečnog pritvora.

Prema policijskom izvješću, u kojem se ne navode njihova imena, Komak i njegova djeca te Njegovan su u listopadu 2009 i u studenome 2010. godine donijeli su odluku o isplati predujma za isplatu dividendi za 2009. i 2010. godinu u iznosu većem od 6,5 milijuna kuna iako za to nisu bili ispunjeni zakonski preduvjeti, jer je tvrtke tih godina poslovala s gubitkom.

Najveći dio novca isplaćen je na račun tvrtke Kasija, u kojoj je Komakova supruga direktorica i jedini član uprave. On je pak potom taj novac iskoristio za zatvaranje kredita kod banke kojim je prethodno kupio dionice Pivovare.

- Prema Zakonu o trgovačkim društvima predujam dividende može se isplatiti ukoliko je društvo prethodne godine poslovalo s dobitkom i drugi slučaj je da se može isplatiti samo u visini polovine prošlogodišnje ostvarene dobiti. Kad je riječ o ovom predmetu, u prvom slučaju dividenda je isplaćena iako je tvrtka zabilježila gubitak, a u drugom slučaju je poslovala s dobitkom, ali je on bio manji od isplaćenog predujma - objasnila je Mirta Varga iz Odjela gospodarskog kriminaliteta PU Osječko-baranjske.

Potvrdila je da je istraga počela nakon što je Radničko vijeće Pivovare podnijelo kaznenu prijavu vezano za predujam dividende isplaćene u 2009. godini, dok su za slučaj iz 2010. sami došli do saznanja. Najavila je i da će se kriminalistička istraga nastaviti.

Inače, za ova kaznena djela predviđena je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.

- Očekivali smo ovakav rasplet vjerujući u pravnu državu i drago nam je da se to napokon počelo procesuirati. Mi smo inače podnijeli više kaznenih prijava protiv Komaka temeljm informacija ljudi koji su svjedočili činjenju kaznenih djela. No, za Pivovaru bi konačno rješenje trebalo uslijediti tek kada se riješi vlasničko pitanje i okonča spor kojeg je HFP pokrenuo na Trgovačkom sudu - rekao je predsjednik RV-a Darko Andrašek, kojemu je Komak inače prije par mjeseci zabranio ulaz u tvrtku za što se također vodi sudski spor.

Za tvrtku Kasija prvi se put čulo prošle godine kada je Komak upravo toj tvrtki prodao svoj većinski udio u Pivovari.

Kao vlasnik tvrtke navodi se Andrej Kandera, inače slovački državljanin, dok je Komakova supruga direktorica. No, Kasija je u kratkom roku Pivovaru prodala slovenskoj tvrtki Ditta Trade. Radnici sumnjaju da su obje transakcije provedene kako bi se usporila priča oko sudskog spora kojeg je protiv Komaka pokrenuo Hrvatski fond za privatizaciju tražeći povrat 48 posto dionica Pivovare u svoje vlasništvo.

Komak, inače bivši vozač u Pivovari, dolazi iz sela Jelisavac kod Našica u kojem većinu čini slovačka nacionalna manjina. On je čak u studenome prošle godine imenovan počasnim slovačkim konzulom za pet slavonskih županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:25