AFERA NANBUDO

OSUĐEN I NA PONOVLJENOM SUĐENJU Poznati HNS-ovac Ferenčak dobio 14 mjeseci zatvora

 Igor Sambolec/CROPIX

ZAGREB Poznati član HNS-a Srećko Ferenčak i na ponovljenom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno je proglašen krivim u aferi Nanbudo.

Ferenčak i suoptuženi Petar Turković nepravomoćno su osuđeni svaki na 14 mjeseci zatvora, s tim da polovicu moraju odslužiti dok će preostalih 7 mjeseci provesti na uvjetnoj slobodi.

Obojica također moraju vratiti ilegalnu zaradu, svaki po nepunih 2 milijuna kuna.

Prema optužbi, oni su 1996. prvo posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Grada Zagreba po simboličnoj cijeni dobio zemljište od gotovo 5000 kvadrata, ali isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba.

Pet godina poslije na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakov Ferbos inženjering i Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 miljuna kuna.

U prvom postupku također su bili proglašeni krivima i sud je odredio da solidarno moraju vratiti nezakonitu zaradu od oko 9,5 milijuna kuna. No, Vrhovni je sud zaključio da je prvostupanjski sud tada pogriješio što nije na odgovarajući način provjerio navode obrane, odnosno njihova vještačenja o navodnim dodatnim ulaganjima koja su Ferenčak i Turković imali u sporno zemljište prije nego što su ga prodali Konzumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:30