BIVŠI POLICAJAC

OSUĐEN POVJERENIK ZA SIGURNOST HNS-a Dobio je uvjetnu kaznu zbog odavanja povjerljivih podataka o zaposlenicima jednog poznatog krojačkog obrta

Miroslav Marković, arhivska fotografija
 Damir Krajač / CROPIX

Povjerenik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza, Miroslav Marković, danas je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora.

Tereti se da je krajem 2008. godine, dok je radio kao policajac, odavao podatke iz policijskog sustava o zaposlenicima jednog poznatog krojačkog obrta čiji je vlasnik bio njegov poznanik.

On je na sudu tvrdio da nije kriv, no sud je prihvatio navode USKOK-a te odbacio navode Markovićeve obrane.

Kako stoji na stranicama HNS-a, Marković je rođen u Osijeku gdje je završio matematičku gimnaziju, a u Zagrebu je potom diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti. Od 13. travnja 1992. godine do 31. prosinca 2015. godine bio je zaposlen u MUP-u RH u Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ) gdje je prošao put od policajca do načelnika policijske postaje.

Od 2006. godine kontinuirano je radio na poslovima osiguranja javnih okupljanja, posebno nogometnih utakmica. Od 2013. godine bio je voditelj Operativne grupe PUZ-a za provedbu strateškog cilja po pitanju smanjenja nereda na sportskim natjecanjima, a od iste godine je bio voditelj Službe za osiguranja PUZ-a, član Strateške grupe PUZ-a te zapovjednik zasebne policijske postrojbe PUZ-a.

Sudjelovao je u složenim osiguranjima nogometnih utakmica, uključujući one hrvatske reprezentacije, u RH i inozemstvu. Od 2013. godine redoviti je sudionik Uefinih konferencija o stadionima i sigurnosti. Sudionik je Domovinskog rata, a kao hrvatski branitelj dobio je Spomenicu domovinske zahvalnosti. U odnosu na poslove osiguranja primatelj je Godišnje nagrade MUP-a, Prigodne nagrade MUP-a i medalje Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:06