PODVOĐENJE

OSUĐENA NA 22 MJESECA ZATVORA Tjerala curice koje su pobjegle iz Doma za nezbrinutu djece na seks s Afganistancima za 200 kuna

Ilustracija
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Zbog podvođenja 14-godišnje djevojčice, koja je seksualne odnose s Afganistancima naplaćivala 200 kuna, 42-godišnja A. B. na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđena na 22 mjeseca zatvora, a njezin je suprug oslobođen optužbi.

Pobjegla iz doma

Istom je presudom na 14 mjeseci zatvora osuđen migrant najvjerojatnije iz Afganistana, za kojega nitko nije siguran ni kako se zove, ni kada je rođen. Međunarodnom provjerom preko Interpola utvrđeno je da je prije Hrvatske azil zatražio i u Bugarskoj i Mađarskoj te se svaki put prijavio pod drugim imenom.

Prema presudi, A. B. je u kuću, koju je bila iznajmila na području Zagreba, primila dvije 14-godišnjakinje koje su pobjegle iz jednog od domova za nezbrinutu djecu. U istu su kuću dolazila dvojica migranata koja su bila smještena u jednom prihvatilištu. Premda je djecu udomila bez naknade, s vremenom ih je počela poticati da pridonesu kućnom budžetu, i to tako što će imati spolne odnose s dvojicom migranata, odnosno rekla im je da od Afganistanaca “izmuzu” što više novca kako bi mogle plaćati najam i režije. Zbog toga su djevojčice spavale s optuženim migrantom i njegovim prijateljem kojega su znali samo po nadimku, a novac koji su zaradile, ukupno oko 700 kuna, dale su A. B.

Migrant je, pak, u svojoj obrani tvrdio kako nije znao da je seks s maloljetnicima u Hrvatskoj zabranjen te da je on u njegovoj zemlji dopušten ako postoji pristanak roditelja. Budući da su djevojčice A. B. zvale “mama”, on je zaključio da ništa nije sporno. Navodno se čak bio zaljubio u jednu od njih. Međutim, priznao je da je znao da je djevojčica s kojom je imao odnose stara samo 14 godina. “To je najniži oblik iskorištavanja djece”, rekla je sutkinja obrazlažući presudu A. B. i migrantu. No, posebno je zanimljivo da je prije uhićenja migrant, koji je imao lažne dokumente u kojima je stajalo da ima 17 godina, bio smješten u dom za maloljetne azilante gdje je proveo nekoliko mjeseci.

Vještačenje

Tek nakon uhićenja i identifikacije otkriveno je da je najprije u Bugarskoj zatražio azil, a zatim u Mađarskoj, da bi se na kraju pojavio u Hrvatskoj pod imenom pod kojim je osuđen. Također, sud nije sa sigurnošću mogao utvrditi kada je rođen, što je predstavljalo problem i zbog pravnih razloga. Naime, Kazneni zakon tvrdi kako nema kaznenog djela spolnog odnosa s djetetom ako je razlika između njih manja od tri godine. Zbog nemogućnosti određivanja njegove dobi sud je odredio antropološko vještačenje te je vještak na osnovi njegove fizionomije utvrdio da je sigurno riječ o osobi starijoj od 25 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:46