VIŠESTRUKO OSUĐIVAN

OTAC ČETVERO DJECE (44) KOJI NIKADA NIJE POLOŽIO VOZAČKI OSUĐEN ZBOG TEŠKE NESREĆE U DUGAVAMA Auto mu se nakon sudara zapalio

 
 Čitatelj

Otac četvero djece Marijo H. (44) nikada nije položio vozački ispit, ali unatoč tome sjeda za volan i vozi se zagrebačkim prometnicama. Zbog prometne nesreće koju je lanjskog kolovoza skrivio na raskrižju u novozagrebačkim Dugavama kada mu se auto nakon sudara i zapalio, Marijo H. je na Općinskom sudu u Novom Zagrebu suočio se sa osuđujućom presudom nakon prekršajnog naloga zagrebačke policije.

On je 6. kolovoza oko 9.20 sati vozio Seat zagrebačkih oznaka desnom trakom Hribarovog prilaza bez položenog vozačkog ispita te je dolaskom do križanja s Ulicom SR Njemačke gdje promet upravljaju semafori, ušao u križanje dok je na semaforu bilo crveno svjetlo. Tom je prilikom na prednji dio njegova auta naletilo drugo vozilo koje je vozio Ž.B. Od siline naleta Marijev auto je odbačen u rotaciji na prometni otok gdje se i zapalio, a nesavjesni vozač je iz auta ispao zadobivši teške tjelesne ozlijede koje su mu sanirane u KBC Zagreb.

Čitatelj

Sud je 44-godišnjeg vozača zbog vožnje bez vozačke i prolaska kroz crveno svjetlo kaznio sa 15.000 kuna dok je oslobođen optužbe da u vrijeme nesreće nije bio vezan pojasom.

- Točno je da sam vozio bez vozačke, ali nisam prošao kroz crveno svjetlo i bio sam vezan. Išao sam iz Dugava prema Sloboštini i bio sam prisiljen voziti zbog posla. Došavši na križanje sa SR Njemačke na semaforu je bilo zeleno pa sam ušao u raskrižje i tad je na moj prednji desni dio naletio drugi auto koji je vjerojatno prošao kroz crveno. Moj je auto od tog udarca odbačen sa strane te se samozaapalio. A ja sam ozlijeđen. Bio sam vezan, jer da nisam ne bi mi bilo puklo rebro – branio se u sudnici Marijo H., inače višestruko osuđivan zbog prometnih prekršaja.

Čitatelj

Drugi sudionik nesreće Ž.B. prisjetio se same nesreće i onog što je uslijedilo.

- Bio sam u autu sa sinom. Dolaskom do raskrižja na semaforu je bilo čisto zeleno svjetlo. Najednom je meni s lijeve strane došao auto koji me udario u prednji bočni dio. Bio je to dosta jak udarac od kojeg smo ja i sin bili natučeni i ošamućeni. Izašao sam van i pokušao pružiti pomoć vozaču koji je ispao van iz svog auta te bio u nesvjesnom položaju. Ubrzo je stigla Hitna i policija. A auto se zapalio nekih 15-ak minuta nakon sudara – ispričao je Ž.B. koji se u sudnici uočio sa okrivljenim vozačem koji je opetovano ponavljao, gledajući u oči svjedoka, da nije kriv.

- Ja se samo sjećam da se upalilo zeleno svjetlo i dalje sam samo krenuo. I više ničega se ne sjećam – ponavljao je Marijo H. no njegovu obranu sud nije prihvatio jer je bila u suprotnosti s iskazima svjedoka.

Iako je PU zagrebačka, obzirom na recidivizam u prometnim prekršajima, predložila sudu da se Mariju H. izrekne i zabrana upravljanja B kategorijom u trajanju od četiri mjeseca nakon što položi vozački ispit i stekne pravo na upravljanje, sud mu je nije izrekao.

- I bez izricanja takve mjere smatramo da će se okrivljenik ubuduće kloniti počinjenja prekršaja u prometu s obzirom na prethodno navedene olakotne okolnosti (otac četvero djece, djelomično priznanje djela, korektno držanje u sudnici i nezaposlenost), a osim toga je vrlo neizvjesno i upitno hoće li okrivljenik ikada položiti vozački ispit – zaključio je sud u obrazloženju presude oslobodivši prometnog krišitelja plaćanja sudskih troškova jer je "nezaposlen te uzdržava četvero maloljetne djece".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:06