SLUČAJ MAMIĆ

OTKRIVAMO DETALJE ISTRAGE O TIJEKU NOVCA Modrić bi dizao milijune, a Mamići ih na drugom šalteru uplaćivali sebi

Modrić će svjedočiti o podudarnosti isplata s njegova računa i uplata koje su vršili Mamići
 Jure Mišković / CROPIX

Kada bi NK Dinamo, na osnovi za USKOK spornoga “aneksa ugovora o profesionalnom igranju”, ponajboljem hrvatskom nogometašu Luki Modriću isplaćivao milijunske iznose, Modrić bi obično u roku od samo nekoliko dana s računa podignuo više od tri četvrtine iznosa, kojima bi se zatim gubio trag.

Transfer u Tottenham

Štoviše, prema rezultatima izvida koje su zajedno proveli specijalni odjel Porezne uprave i USKOK, s Modrićem su često u poslovnicu banke išli i članovi obitelji Mamić. Samo nekoliko minuta nakon što bi Modrić podignuo novac s računa netko bi iz obitelji Mamić na svoj, račun neke od tvrtki članova obitelji Mamić ili pak na račun Zdravka Mamića na istom bankovnom šalteru uplaćivao također velike iznose. Ponekad bi ti iznosi zbrojeni u znamenku odgovarali iznosu koji je nekoliko minuta prije podignuo Modrić.

Na osnovi ovih izvida, koji je Porezna uprava pribavila od poslovnice Hypo banke u kojoj je Modrić imao svoj kunski račun, a do kojih su došli kontrolom isplata s tog računa, USKOK sumnja da je novac koji bi Modrić nakon svojeg transfera u Tottenham Hotspur 2008. dobio od NK Dinama zapravo bio proslijeđen Zdravku Mamiću ili pak nekome od članova njegove obitelji i njihovim tvrtkama te da su oni u totalu od Modrića zaradili 52 milijuna kuna.

Uplate iz Dinama

Modrić bi tijekom najnovije USKOK-ove istrage otvorene protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara tek trebao biti ispitan kao svjedok, a morat će, među ostalim, pojasniti upravo što se dogodilo s novcem nakon što bi ga podignuo.

No, u međuvremenu USKOK i Porezna nisu sjedili prekriženih ruku te su svoje optužbe pokušali potkrijepiti upravo ovakvim provjerama. Tako su utvrdili i podudarnosti između Modrićevih isplata i uplata na račune članova obitelji Mamić. Među ostalim, otkrili su da je 24. studenoga 2009., samo dan nakon što je Modriću Dinamo uplatio 7,54 milijuna kuna, Modrić s računa dignuo 5,87 milijuna, a samo nekoliko minuta kasnije Zoran Mamić je u istoj poslovnici na istom šalteru na svoj račun uplatio milijun kuna.

Par minuta nakon strica sin Zdravka Mamića, Mario, na račun svojeg oca uplatio je također jedan milijun. Početkom kolovoza 2010., tjedan dana nakon što mu je Dinamo uplatio novu tranšu od 859.000 kuna, Luka Modrić podignuo je 698.342 kuna, da bi zatim nekoliko minuta kasnije Mario Mamić platio 669.541 kuna za ratu kredita svojega oca, sebi na račun 14.400 kuna, a svojem bratiću Mislavu isti iznos, što se zbrojeno gotovo u kunu poklapa s iznosom koji je dignuo Modrić. Dalje, 31. kolovoza iste godine Modriću na račun stiže tranša od 27 milijuna kuna, a nekoliko dana kasnije on podiže oko 21 milijun.

Samo par minuta kasnije u istoj poslovnici na istom šalteru kreće niz milijunskih transakcija. Tadašnja supruga Zorana Mamića, Vanja, na svoj račun uplaćuje 3,5 milijuna kuna, Mario Mamić uplaćuje ocu Zdravku 690.000 kuna, poduzetnik Marijan Primorac uplaćuje sebi 3,64 milijuna kuna, a Zoran Mamić plaća porez od 146.000 kuna.

Detaljna pojašnjenja

Identičnih situacija evidentirano je još nekoliko, a ako su u pitanju slučajnosti, protagonisti će ih morati detaljno pojasniti. Međutim, upravo na osnovi ovih podataka nadležni županijski sudovi jučer su počeli veliki niz blokada imovine obitelji Mamić, od blokada računa tvrtki i osoba preko vozila, među kojima je i Mamićeva jahta te mnoge nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:40