OBRAČUN U SPLITU

OTKRIVAMO DETALJE KRVAVOGPIRA Zario mu nož u srce jer gaje Ante ošamario pred djevojkama

Liječnici su se 13 sati borili za Antin život. Dvaput su ga reanimirali, potrošili su sve zalihe krvi njegove krvne grupe. No, organizam mladog sportaša ipak nije izdržao
 Nikola Vilić/CROPIX

Nezamisliva tragedija pogodila je obitelj Katić iz Bajnica nedaleko od Splita. Liječnici su im danas, nešto poslije šest sati, priopćili da nisu uspjeli spasiti njihova Antu, 22-godišnjaka kojeg je poznanik D. J. (20) iz obližnje Podstrane jutro prije izbo nožem ispred splitskog narodnjačkog kluba Paganini . Trinaest sati liječnici su pokušavali spasiti život mladog Ante, no ozljede vitalnih organa koje je zadobio kroz više ubodnih rana bile su preteške čak i za tijelo mladog, zdravog sportaša. Preminuo je.

U Bajnicama na jadranskoj magistrali zavladao je muk. Na kući i hostelu obitelji Katić izvješena je crna zastava, a mladi ljudi, zavijeni u crno, od ranog su jutra hodočastili u kuću kako bi izrazili sućut neutješnoj obitelji.

Kobna svađa

A trebao je to biti najsretniji dan u životu njegove sestre S. Kobne noći bila je njezina svadba i Ante se s brojnim uzvanicima i prijateljima veselio novom životu svoje sestre. Pjevalo se, plesalo, jelo i pilo. Ante je oko 5 sati napustio pir i otišao s poznanikom D. i dijelom uzvanika sa svadbe do kluba Paganini u Odeskoj ulici, u splitskoj gradskoj četvrti Mertojak. Tamo su se posvađali. Može se čuti kako je D. nečime uvrijedio Antu, pa mu je on opalio pljusku.

Dvije godine mlađeg D. to je jako pogodilo, pogotovo jer se dogodilo pred brojnim ženskim društvom. Napustili su klub, a D. je uzeo nož, kojeg je najvjerojatnije imao u automobilu. Divljački je nasrnuo na Antu i počeo ga bosti. Zadao mu je četiri ili pet ubodnih rana, od kojih su tri bile izuzetno teške; dvije su bile u neposrednoj blizini srca i oštetile mu aortu, a jedan ubod mu je zadan i u predjelu bubrega te slezene. Hitna pomoć brzo je intervenirala i Antu, koji je obilno krvario, prevezla u splitsku bolnicu. Sate i sate proveo je na operacijskom stolu gdje su mu ponajbolji kirurzi pokušavali spasiti život.

Borba doktora

O težini operacije dovoljno govori činjenica da su Antu dva puta morali reanimirati te da su tijekom operacije splitski liječnici potrošili gotovo sve zalihe Antine krvne grupe, zbog čega je među njegovim prijateljima organizirana akcija prikupljanja krvi. Vijest o stradavanju omiljenog mladića doprla je čak i do Njemačke, pa su pripadnici Imoćanske zajednice iz Stuttgarta prenijeli javni apel prijatelja za darivanjem krvi.

Facebook profil 22-godišnjaka do danas u šest sati ujutro bio je prepun poruka podrške. Brojni prijatelji upućivali su mu svoje molitve, poručivali mu da izdrži i prebrodi ovo teško razdoblje. Kada se internetom brzinom munje proširila vijest kako Antu liječnici ipak nisu uspjeli spasiti, uslijedile su brojne poruke sućuti i opraštanja. Prijatelji nisu mogli vjerovati da je izgubio najtežu bitku.

Ante (prvi lijevo) na vjenčanju sestre lani

Tuga umjesto slavlja

“Znamo da dragi Isus za sebe odabire i na nebo poziva samo one najbolje i najhrabrije kako bi napravio veliku vojsku anđela. Sada si ti otišao u njegove ruke, al’ ne - nisi umra. Ti i dalje živiš i živit ćeš u našin mislima i srcima. Počivaj dragi susjed u miru Božjem i neka te čuvaju anđeli nebeski”, napisao je mještanin Bajnica.

Jučer je Antina obitelj trebala nastaviti slavlje. Bilo je dogovoreno da im rodbina i prijatelji, nakon što se odmore od pira, dođu na ručak. Umjesto toga, obitelj se okupila zavijena u crno. Nisu imali snage razgovarati s novinarima. Muški član obitelji zamolio je za razumijevanje.

- To je nevjerojatna tragedija, kakva se posljednji put možda dogodila prije stotinu godina. Razumite nas, bio je on naše omiljeno dijete. Nemojte dolaziti, bol je prevelika - rekao nam je ispred ulaznih vrata u dvorište kuće.

Stanovnici okolnih mjesta sa zgražanjem su komentirali tragediju. Svi su se prisjetili kako je prije nekoliko godina tragično poginuo Antin otac. Iako je vozio vrlo sporo i po pravilima, pri manjoj prometnoj nesreći zadobio je teške ozljede od kojih je preminuo. Antina majka bolesna je i liječi se u jednoj klinici, a glava obitelji Antin je djed. Ukupno ih je bilo četvero - uz Antu i mlađeg mu brata tu su dvije sestre koje su se udale, jedna krajem prošle godine, a druga na dan strašne tragedije.

Policija je od samog početka izuzetno ozbiljno pristupila slučaju. D. je uhićen vrlo brzo nakon obračuna, a široko područje oko Paganinija proglašeno je zonom očevida kojim je rukovodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika Marina Matušan. Očevid je trajao oko šest sati. Pomno se analizirala svaka kapljica krvi kako bi se detaljno rekonstruiralo kretanje sukobljenih mladića. Kao da se znalo da su Antine ozljede preteške da bi preživio, pa se zapravo radi očevid ubojstva.

Ubojica šuti

Antin ubojica u trenutku uhićenja bio je pod utjecajem alkohola. No, radilo se o jednom promilu, znatno manje nego što bi čovjek očekivao nakon cjelonoćnog slavlja. Pred istražiteljima u policiji i Državnim odvjetništvom je šutio, a svoju obranu nije htio iznijeti ni pred sucem istrage. Određeno mu je jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru. Naoko bezazlena noćna svađa prerasla je tako u tragediju golemih razmjera u kojoj je, osim Antina, uništen i život 20-godišnjeg ubojice, ali i životi njihovih obitelji....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:33