ZLOPORABA POLOŽAJA

OTKRIVAMO TKO SU SUCI KOJI SU ZBOG MITA PROKOCKALI KARIJERE Pali su 500 kuna i 100 eura, a upravo njihovo je mišljenje presudilo u slučaju Thompson

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Zbog zloporabe položaja i ovlasti te primanja mita u zamjenu za blaže kazne, policija je u koordinaciji s USKOK-om kazneno prijavila dvoje prekršajnih sudaca i dvojicu davatelja mita. Dugogodišnje sudske karijere prokockali su tako, čini se, sudac Ivan Krvavica s Prekršajnog suda u Kninu te Dolores Milaković, sutkinja Prekršajnog suda u Šibeniku.

Policija sumnja da je sudac tijekom veljače ove godine primio mito od 500 kuna i 100 eura. Zauzvrat je prije izricanja presude u dva prekršajna postupka, s ciljem ublažavanja sankcija prometnim prekršiteljima, donio presude umanjivši im novčane kazne. Pritom im je “zaboravio” izreknuti propisane zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima B kategorije.

Policija ga sumnjiči i da je krajem 2017. isto zloporabio položaj jer je u svrhu onemogućavanja provođenja prekršajnog postupka propustio zakonom propisani rok za podnošenje prigovora, omogućivši tako provođenje prekršajnog postupka u kojem je prijavljenom izračena blaža novčana kazna.

Istražitelji sumnjaju i da je Krvavica u duetu sa sutkinjom Dolores Milaković počinio još jednu zloporabu položaja i ovlasti. U dogovoru s njom je, naime, u prekršajnom postupku sačinio pisanu obranu prijavljenom muškarcu kojem je Milaković izrekla presudu bez da je konstatirala njegov recidivizam. Shodno tome je sutkinja izrekla novčanu kaznu u nižem iznosu i bez zaštitne mjere.

Inače, dvoje prijavljenih sudaca je lani spomenuo Miljenko Lelas, bivši načelnik Policijske postaje Knin, kao vjerodostojan razlog zašto je odbijao dvije godine procesuirati Thompsona zbog pozdrava ‘Za dom spremni’ na koncertu 5. kolovoza 2015. u Kninu. Lelas je to pravdao da je “tražio i dobio mišljenje predsjednika Suda za prekršaje u Kninu Ivice Krvavice koji je također smatrao kako tu nema prekršaja, kao i predsjednice Prekršajnog suda u Šibeniku Dolores Milaković koja mu je jasno dala do znanja da bi i ona odmah odbacila taj optužni prijedlog”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:05