LJUDSKI FAKTOR

OTKRIVEN UZROK POŽARA U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI LOPAČA 'Jednom pacijentu je ispala cigareta dok je pio kavu u svojoj sobi i planula je vatra'

Na fotografiji: bolnička soba
 Danijel Bartolić / CROPIX

Očevidom na požarištu Psihijatrijske bolnice Lopača u subotu poslijepodne isključen je tehnički uzrok požara. Iz toga proizlazi da ga je uzrokovao ljudski faktor, a neslužbeni izvori kažu da se radilo o opušku cigarete.

Premda službenih objašnjenja još nema, Novi list iz krugova bliskih istrazi doznaje kako je dosadašnji rad istražitelja na slučaju pokazao da se u pozadini požara nalazi banalan događaj.

Navodno je u petak poslijepodne jedan pacijent u sobi pušio i pio kavu. No, cigareta mu je u jednom trenutku ispala iz ruke i planula je vatra.

Požar u Psihijatrijskoj bolnici Lopača buknuo je u petak oko 16 sati. Jedna je osoba smrtno stradala, a petnaestak je osoba ozlijeđeno. Čovjek koji je preminuo nije izazvao požar. Prema pisanju Novog lista, muškarca je počeo gušiti dim, pa je izašao iz sobe na balkon, gdje je i pronađen mrtav.

Pokaže li se da je doista upaljena cigareta uzrokovala požar, slijedi povlačenje kaznene odgovornosti i prijava zbog kaznenog djela ‘dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom’.

No, izvori bliski slučaju kažu da se sve još uvijek istražuje i da se ne zna hoće li biti podignuta kaznena prijava. Navodno se radi o osobi koja je potpuno ili djelomično lišena poslovne sposobnosti, pa je upitna i sposobnost da kazneno odgovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:43