ORGANIZIRANA GRUPA

OTKRIVENO ŠTO JE U POZADINI DIVLJANJA HULIGANA PO SINJSKOJ PEKARI Lepinja je bila samo izgovor, pravi motiv zapravo je puno mračniji

 
 Youtube/Dalmacija News

Kako je krenulo, sinjska policija će imati puno više posla oko huligana, koji su napravili nered u sinjskoj pekari Marcela u ponedjeljak oko 23,30, nego što su planirali.

Pozadina demoliranja, nije alkohol i iživljavanje na slabijem već - reket. Pitanje je samo u kojem obimu je vlasnik pekare bio izložen iznudama tj. radi li se o jednom događaju ili sustavnom iznuđivanju, piše Slobodna Dalmacija.

Prema prvim informacijama iz policije, utvrdili su identitet pet osoba nad kojima je provedeno i provest će se kriminalističko istraživanje. Nakon toga će uz optužne prijedloge biti privedeni na nadležni sud zbog postojanja sumnje u počinjenje prekršaja javnog reda i mira, najavljeno je iz PU splitsko-dalmatinske.

Također su planirali u odnosu na dvije osobe provest kriminalističko istraživanje i zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela povreda ugleda Republike Hrvatske, što se odnosi na mazanje zastave izvješene u izlogu prehrambenim proizvodima.

Pravi apsurd u cijeloj situaciji je činjenica da je, prema policiji, teže nedjelo “brljanje” po državnoj imovini tj. zastavi, nego grupni noćni upad na privatni posjed i uništavanje imovine.

Naime, u ponašanju grupe divljaka možemo naći elemente kaznenog djela nasilničkog ponašanja pošto dovode druge osobe tj. radnicu u pekari, a i samog vlasnika u ponižavajući i nemoćni položaj.

Kada u obzir uzmemo činjenicu i da je vlasnik pripadnik nacionalne manjine, pažljivijim izvidima našlo bi se bez problema elemenata i za kazneno djelo zločina iz mržnje.

Ako se za sada zanemare ti aspekti slučaja, vidjet ćemo hoće li policija ignorirati javno iznesene razloge.

Prema sve glasnijem javnom pogovoru, u toj pekari im prilikom odigravanja jednog humanitarnog malonogometnog turnira nisu htjeli prodati lepinje. Izgovor je bio što su po lepinje došli iz susjednog mjesta. Taj razlog je naveden i putem društvenih mreža.

Međutim, iza tih javno iznesenih razloga, stoji izgleda puno dublja pozadina. Vlasnik pekare je navodno duže vrijeme na meti organizirane grupe reketara kojima nije platio traženi danak. Lepinje su bile tek izgovor za kažnjavanje neposluha kojim su iznuđivači ostali bez veće vrijednosti.

Kako su žrtve reketa u pravilu nevoljke svjedočiti o tome što proživljavaju, a kada pogledamo snimku jasno je i zašto, izgledno je kako će se kriminalističko istraživanje rastegnuti na dulje vrijeme. Naravno, ako policija procijeni da je potrebno istražiti pozadinu, što za sada nisu najavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:26