SUĐENJE BLAŽU PETROVIĆU

OTKRIVENO TKO JE DONIO 9,6 MILIJUNA KUNA BANKARICI MARIJA MAMIĆA Kovčeg s novcem donijeli vlasnik luksuznog kompleksa u Zagrebu i naš poduzetnik

Kazneni postupak u slučaju Morovnik protiv Blaža Petrovića i Vesne Kvartuč ušao je u završnu fazu
Robert Brus, Miro Vrlja i Mirjana Petrović unose u Hypo banku torbu sa 9,6 milijuna kuna. Ispred njih hodaju dvojica nepoznatih muškaraca (lijevo); Mirsad Dročić dolazi u banku te s računa podiže novac (desno)

Nepoznate osobe koje su 6. svibnja 2009. u pratnji supruge Blaža Petrovića, Mirjane, u poslovnicu Hypo banke u Dubravi donijele kovčeg sa 9,6 milijuna kuna, a čije je prisvajanje bilo inkriminirano Petroviću, su vlasnik luksuznoga kompleksa Kvaternik Plaza Miro Vrlja te poduzetnik Robert Brus.

Nadzorne kamere

Identitet dvojice muškaraca, koji je usprkos činjenici da je od pokretanja postupka prošlo punih osam godina, dosad bio enigma i za policiju i Državno odvjetništvo i sud, nedavno je otkrila obrana samoga Blaža Petrovića, a nakon što su na suđenju pregledane snimke nadzornih kamera iz banke, na kojima se vidi kako Petrovićeva supruga u banku ulazi s dvojicom muškaraca, od kojih jedan nosi kapu, te novac predaje u banku.

Petroviću i njegovoj suradnici Vesni Kvartuč na zagrebačkom Županijskome sudu sudi se zbog optužbi iz 2009. a prema kojima su iz vlastite tvrtke Morovnik izvukli 9,6 milijuna kuna. Optužnica tvrdi kako je Petrović nakon niza poslovnih transakcija najprije tvrtki Java kojoj su na čelu bili Dražen Jakovac i Vanja Jazić prodao dug Jugoslavenskih željeznica star više od 20 godina, da bi im zatim, nakon što su oni zatražili povrat, fiktivno vratio novac koji je zapravo zadržao za sebe.

Jedan od ključnih trenutaka čitavoga suđenja postao je tako događaj iz poslovnice Hypoa u Dubravi kada je 6. svibnja 2009. Mirjana Petrović u banku donijela 9,6 milijuna kuna koje je uplatila na račun Jazića i Jakovca. Državno odvjetništvo sumnja da se radilo o isceniranom događaju, odnosno o fiktivnoj primopredaji novca, koji se zapravo nakon što je prošao nekoliko ruku vratio Mirjani odnosno Blažu Petroviću. Upravo zbog ljudi koji su bili u pratnji tužitelji su posumnjali kako su zapravo iste osobe koje su s Mirjanom Petrović došle u banku taj novac kasnije iz banke i iznijele. No, sada se čini da ipak nije bilo tako. Naime, da bi se razumjela dinamika primopredaje novca, potrebno je pojasniti što se sve u banci događalo. Najprije je M. Petrović u banku došla u pratnji dvojice muškaraca za koje se sada ispostavilo da su Vrlja i Brus.

Nepoznati

Na ulasku u banku pridružila su im se još dvojica muškaraca u civilu i jedan zaštitar. Dvojica nepoznatih muškaraca i M. Petrović novac odnose na prvi kat gdje ga zaprima bankarica Ivana Petrak. Inače, riječ je o bankarici koja je prošle godine optužena da je Mariju Mamiću dojavljivala da se USKOK zanima za milijunske iznose koje mu je Luka Modrić uplaćivao najvjerojatnije na istome šalteru na kojemu je novac prije osam godina predavala Mirjana Petrović. Nakon uplate M. Petrović, Vrlja i Brus napuštaju banku u koju ubrzo dolaze Jazić i Jakovac, a koji novac sa svojih osobnih računa prosljeđuju dalje na račun tvrtke Java, koju su međutim prije toga prodali izvjesnome Mirsadu Dročiću, anonimnom direktoru iz Banja Luke koji će nepunih pola sata nakon Jazića i Jakovca i sam doći u banku u pratnji nepoznate žene te s računa tvrtke podignuti svih 9,6 milijuna kuna koje od tada nitko nije vidio. Dročić je početkom ove godine preminuo u Banjoj Luci, a hrvatski ga sud nije uspio saslušati. Jučer je na suđenju Petroviću saslušan Brus koji je potvrdio da je u banku došao s Vrljom jer ih je to telefonom zamolio Blaž Petrović koji je u to vrijeme bio u bijegu u BiH.

Prebrojali novac

“Zamolio me da s još jednim našim prijateljem, Miro Vrljom, pratimo Mirjanu u banku zbog eventualnih opasnosti i s obzirom na količinu novca koje je trebalo odnijeti. Na dan kad je novac trebalo odnijeti, ujutro sam došao u kancelariju Blaža Petrovića na Langovu trgu gdje su me čekali Mirjana Petrović i Miro Vrlja. Prebrojili smo novac koji smo uzeli iz sefa.

Radilo se o buntovima od po 1000 kn. Novac smo stavili u dvije torbe i odnijeli u banku. Ispred ulaza su nas čekale dvije osobe u civilu, pretpostavljam djelatnici banke, te smo ušli u banku. Vrlja i ja smo čekali dolje, a M. Petrović je otišla na kat kod bankarice”, ispričao je Brus. Sud će kao svjedoka saslušati i Vrlju čije je saslušanje zakazano za 16. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:26