BUKTINJA U ZAGREBU

OTKRIVENO TKO STOJI IZA POŽARA U ROCKEFELLEROVOJ Zaštitar htio uništiti spise, zapalio Zavod za javno zdravstvo

 
Ilustracija
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Iako je mislio da neće biti razotkriven jer je prostorije koje je netom zapalio, zaključao i ključeve odbacio u travu, zagrebačka policija uhitila je zaštitara Zavoda za javno zdravstvo i Imunološkog zavoda u Rockfellerovoj, čije su podrumske prostorije s arhivskom građom izgorjele.

Policija je očevidom utvrdila da je 25-godišnji zaštitar u 4 sata ujutro u ponedjeljak, dok je obavljao poslove zaštitarske službe, došao do ulaznih vrata zgrade te ih otključao i spustio se u suterenske prostorije gdje je otključao vrata prostorije za demineralizaciju vode. Potom je zapalio drveni ormar u kojem su bili arhivirani razni papiri.

Zatim je napustio zgradu u kojoj se taman sve počelo razbuktavati te je odšetao do susjedne zgrade, točnije do prostorije u upravnoj zgradi gdje je opet pomoću ključa otvorio vrata i otišao do pomoćne arhive gdje je zapalio registratore koji su bili na drvenim policama. Nakon piromanskog čina pred zoru, istrčao je van i ključeve bacio u travu, no tijekom očevida policajac ih je pronašao.

U vatrenoj stihiji s kojom se borilo više od 20 zagrebačkih vatrogasaca, izgorio je ormar u sobi za demineralizaciju, a nagorio je i sam uređaj za omekšavanje vode, dok je u arhivu upravne zgrade vatra uništila dio registratora s upravno-pravnim dokumentima poput korespondencije s drugim institucijama u Hrvatskoj te računovodstveni papiri. Iako materijalna šteta nije utvrđena, cijeni se većom.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak je tijekom policijskog očevida pojasnio kako “većinu dokumenata digitaliziraju, no dio se ipak čuva u papirnatom obliku, a što su izgubili tek se treba utvrditi”.

A 25-godišnji zaštitar, koji je iz samo njemu znanog razloga izazvao požare, po dovršetku kriminalističkog istraživanja je kazneno prijavljen za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te je predan pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:45